Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöfrågorna berör alla

Allt som påverkar oss globalt påverkar oss också lokalt. Söderhamn är ingen isolerad plats där vi går fria från yttre påverkan. Det som händer kommer att påverka våra livsmönster.

Annons

Folkbildningen spelar en stor och viktig roll i detta sammanhang. Jag tror att klimat- och miljöfrågorna är den nya stora folkrörelsefrågan. Likväl som alla behöver lära sig att läsa och skriva och nu också behöver kunna hantera en dator för att helt enkelt klara sig i det moderna samhället kommer vi att bli tvungna att lära oss att hantera dessa frågor för att kunna fortsätta leva. Ingen av oss kommer att gå fria. Likväl som det för tio år sedan fanns de som hoppades att det här med datorer snart skulle gå över eller inte påverka deras liv så finns det människor i dag som tror att klimat- och miljöfrågorna inte kommer att påverka dem. Det kommer att ta tid och det kommer inte att bli enkelt, men jag är helt övertygad om att det inte finns någon återvändo för ett hållbart samhälle.

Söderhamns kommun har satsat offensivt på vindkraft som en del i ett brett och strategiskt hållbarhetsarbete. Genom projektet ”Södra Norrlands utvecklingscentrum för vindkraftsupport" är ambitionen att etablera ett regionalt kompetenscentrum. Projektet är ett samarbete mellan bland andra kommunen, hamnbolaget, näringslivsorganisationen, Centrum för Flexibelt Lärande CFL och Högskolan i Gävle. Syftet är att tillhandahålla infrastruktur, support, kompetensutveckling, utbildning och en plattform för samarbete på vindkraftsområdet. Kommunens betydelse för vindkraftsutveckling har bekräftats genom stöd från statliga myndigheter. Söderhamn ingår till exempel i Energimyndighetens nätverk för främjande av vindbruk och har i konkurrens valts ut av Yrkeshögskolemyndigheten för en 2-årig yrkeshögskoleutbildning på området.

Denna satsning i Söderhamn ser vi i Folkpartiet som ett gott exempel på vad som kan göras lokalt. Den är dessutom betydelsefull för att bidra till tillväxt och fler jobb i kommunen.

I Söderhamn har också vi i Folkpartiet under en längre tid varit delaktiga i arbetat med att försöka anpassa oss till ett modernare samhälle. Genom att minska användningen av fossila bränslen för uppvärmning av lokaler kan koldioxidutsläppen sänkas. Åtgärderna kräver investeringar men samtidigt innebär genomförda åtgärder en kostnadsbesparing på lång sikt. En viktig symbolhandling är att vi nu köper ”grön el”. Bilpool, reseplanering, nyttjande av kollektivtrafiken har en positiv effekt, men visst finns mycket kvar att göra. Detta är bara början, nu kommer fortsättningen…

Annika Persson, Folkpartiet Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons