Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationspolitiken drabbar de mest utsatta

Fyraåriga Jessica, som är född i Sverige, ska sändas till Kongo där fyra miljoner människor mist livet sedan 1998. Till Kongo som har satt våldtäkt i system och där var tredje kvinna blivit våldtagen.

Annons

Vad gör man med myndighetspersoner som ständigt, ständigt fattar horribla empatibefriade beslut utan tillstymmelse till barnperspektiv?

Vad gör man med kroniskt okunniga människor på Migrationsverket, MV, som skamlöst använder falsk information för att trumfa igenom ännu en utvisning/deportation. Var går gränsen för tjänstefel vid myndighetsutövning?

Var finns specialåklagare som kan angripa den här typen av myndighetsmissbruk?

Har vi verkligen förtjänat en så miserabel chef för Migrationsverket som Dan Eliasson som låter sina anställda hållas hur som helst medan han kan sitta i tv-soffor och försöka framstå som om det inte är någon fara å färde med svensk flyktingpolitik? När inser han sitt eget ansvar för det som händer?

Flyktingpolitiken den är generös och fin, tycker han och allt är politikernas fel.

Mycket är politikernas fel. Det håller jag med om. Det är fruktansvärt att man låtit svensk migrations- och flyktingpolitik fått förfalla på det sätt som skett från ny lagstiftning 2006. Det är plågsamt att se hur Socialdemokrater och Moderater går ihop för att sparka på de mest utsatta. Det är plågsamt att se Sahlin be om ursäkt för före detta migrationsminister Barbro Holmbergs behandling av de apatiska barnen samtidigt som hon inte ser till att förhindra att det blir ett antal nya fall. Det kan hon men hon gör inget. Inte Moderaterna heller.

Fyraåriga Jessica, som är född i Sverige, ska sändas till Kongo där fyra miljoner människor mist livet sedan 1998. Till Kongo som har satt våldtäkt i system och där var tredje kvinna blivit våldtagen. Det är så vanligt att man talar om "vaginal destruktion".

Vad talar Migrationsverket om? Jo, att Kongo skulle vara demokratiskt och att det är stabilt i huvudstaden Kinshasa och att "internflykt är möjlig".

Lys har ingen släkt i Kongo. Hon bodde där som barn och Jessica är född i Sverige. När MV tog beslut om att skicka dem för ett år sedan så var två miljoner människor på flykt.

Den vulgäraste formen av "svininfluensa" verkar ha drabbat Migrationsverket ännu en gång. I annat fall skulle inte en normalt funtad människa kunna komma på tanken att man ska skicka en gravid kvinna och ett fyraårigt barn till Kongo. Gävlepolisen som hade hand om utvisningen utan att se till att Jessica fick nödvändiga sprutor, hon har nu malaria, påstås vara ku-klux-klan-influerad och Gävlepolisens taleskvinna är chockad i dagens Gefle Dagblad.

Hur chockad är hon av denna tilltänkta deportation och varifrån får Eliasson och hans "gäng" sin inspiration och information kan man undra?

Tacksam för svar från herr Eliasson men jag förväntar mig inget säger inget av dig. Jag hoppas bara att du och dina kollegor sparkas till en annan planet och att politikerna vågar ta itu med den här frågan om humanitära skäl och barns rättigheter.

Tryggve Emstedt

advokat och ombud för Jessika och Lys

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons