Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Migrationsministern, tänk till än en gång”

/

Sveriges nya migrations- och integrationspolitik har fått massiv kritik från flera remissinstanser, skriver Margareta Sidenvall (KD) som vill att Morgan Johansson (S) tänker till.

Annons

Den har visat sig vara ett brott mot både svensk och internationell lag. Vår migrationsminister har nu backat på en del punkter men det justerade förslaget känns om möjligt än mer ”hopsnickrat”.

Tillfälligt uppehållstillstånd förlängs från 12 till 13 månader för skyddsbehövande. Detta ska omvandlas till permanent uppehålls om hen under den tiden får arbete. På presskonferensen får migrationsministern frågan om det inte var risk att en akademisk utbildad person, med kompetens som Sverige verkligen skulle behöva, stressas att ta jobb som diskare bara för att hinna komma igenom nålsögat till trygghet i Sverige. Svaret blir att det kunde bli följden men det var ok.

Undantag är barn som enligt migrationsministern ”inte ska tvingas ut i barnarbete” utan få avsluta skolgång innan uppehållstillståndet riskerar upphöra. Det var storsint! Att tillfälligt uppehållstillstånd fortsätter att försätta människor i det vakuum de varit i under flykt och lång asyltid borde vara uppenbart för alla. I en undersökning av Rädda Barnen i Norge yttrar en 17-årig pojke: ”Om du har något som plågar dig är du inte intresserad av att spela eller leka med vänner. Jag tänker att den som inte har en plan för framtiden är en död människa.” Alla barn borde få känna tillit så att de kan koncentrera sig på att växa till trygga kompetenta vuxna.

All panik på grund av flyktingkris har gjort att vi har glömt bort vår egen befolkningskris. Alla länder i Europa ligger under födelsetalet två barn per kvinna vilket ger befolkningsminskning. Detta skapar på sikt försörjningssvårigheter som kan lindras med invandring. Att kriser i världen just nu ger stora flyktingströmmar borde Europa acceptera för att över tid få en win win-situation. Att övriga Europa över lag tillämpar tillfälliga uppehållstillstånd är inte ett föredöme – utan kortsiktighet.

Migrationsministern, tänk till än en gång, det finns fortfarande chans att vända!

Margareta Sidenvall (KD)

regionpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons