Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migration en global framtidsfråga

Migrationsverket tycker att det är viktigt med öppenhet och insyn i en verksamhet som ofta står i fokus för den allmänna debatten. Den 22 april finns vi på plats i CFL:s lokaler i Söderhamn för att berätta om vårt uppdrag och migrationen till Sverige.

Annons

Migrationen är en global framtidsfråga och Migrationsverket har, tillsammans med andra aktörer i samhället, en viktig roll för att hantera den utvecklingen på bästa sätt. De flesta migranter kommer till Sverige för att forska, studera eller bidra med sina kunskaper och erfarenheter på arbetsmarknaden. Andra vill förenas med sin familj eller bo med en nyfunnen kärlek. Ärenden som gäller besök eller bosättning i Sverige svarar för 85 procent av alla våra beslut och endast cirka 15 procent rör asylärenden; människor som skydd undan förföljelse och krig.

I dag bor 1 150 asylsökande i Gävleborgs län, varav omkring hälften bor i Söderhamn/Ljusne i lägenheter som verket hyr. Just nu pågår ett arbete att fördela de asylsökande på fler orter i länet. Förutom i Söderhamn/Ljusne hyr Migrationsverket i dag lägenheter även i Bollnäs, Arbrå och Kilafors. Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn ansvarar också för cirka 300 asylsökande som bor i eget boende på orter i hela länet.

Migrationsverket ska se till att regelverket som regering och riksdag har beslutat om efterlevs och att de som uppfyller villkoren för att bo eller vistas i Sverige snabbt och enkelt får sitt beslut. Vi ser migrationen som en positiv kraft i en allt mer globaliserad värld. Som myndighet kan vi bidra genom att stå för en effektiv och god hantering av ansökningar från människor som vill komma till Sverige.

Vår senaste kundundersökning visar att en stor majoritet, 72 procent, av dem som vänder sig till oss är nöjda eller mycket nöjda med den service som de får. Vi är glada över att få ett så gott betyg men vill nå ännu längre. Till exempel är det nu möjligt att söka svenskt medborgarskap elektroniskt via Migrationsverkets nya webbplats. Snart kan man också söka visum och tillstånd för arbete och studier elektroniskt.

Ett grundläggande krav är att handläggningen är snabb och korrekt. Införandet av ett nytt arbetssätt i asylprocessen har en viktig roll i vårt utvecklingsarbete. Målet är att ytterligare stärka rättssäkerheten och väsentligt korta väntetiderna för asylsökande. För två år sedan fick en asylsökande vänta drygt nio månader på besked från Migrationsverket. I dag tar det i snitt 4,5 månader från ansökan till beslut från verket. När det nya arbetssättet är infört i slutet av året räknar vi med att det ska ta högst tre månader.

Genom att visa vad vi gör hoppas vi bidra till en saklig diskussion om vår verksamhet och om hur Sverige kan ta tillvara migrationens positiva kraft.

Dan Eliasson

generaldirektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons