Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

#metoo är inte männens debatt – det handlar om att hålla käften och lyssna

Problemet med många av oss män är att vi sällan verkligen förstått inverkan av vårt eget beteende gentemot kvinnor, menar Birger Sjöberg i en debattartikel i spåren av #metoo-debatten.

Annons

Vi har seglat fram i ett töcken av okunnighet, okänslighet och många gånger arrogans, och inte tagit på allvar de signaler av obehag som kvinnor gett uttryck för.

Fast i ett slags traditionsmönster av grabbighet har vi, skyddade av mansgemenskapens normer, fortsatt med kommentarer och fysiskt påträngande agerande gentemot kvinnor.

Den stora bristen här har blivit att inte längre ha förmågan läsa av våra medmänniskor, inte känna in vad som är ok.

Att som Jan Guillou surra om att han inte längre vågar krama om kvinnor, är nonsens. Det handlar inte om det. När två personer möts, kända eller okända för varandra, så är det hur enkelt som helst att känna in om det rätt läge för en kram.

Staffan Heimersons inlägg i debatten om att #metoo-kampanjen är att likna vid Stalinism gör mig bedrövad när den visar på att han, i all sin bildning, inte fattat någonting, och då skall han ändå representera journalisteliten i Sverige. Som att upptäcka mögel i favoritmarmeladen…

#metoo handlar inte för oss män om att debattera, för eller emot, komma med snusförnuftiga och/eller grötmyndiga synpunkter och åsikter. Det handlar om att hålla käften och lyssna!

Miljontals kvinnor jorden runt har äntligen tagit bladet från munnen och säger att det är nog nu. Lyssna, gör om och gör rätt!

I en tid av darriga och förvirrade mans- och kvinnoideal är det nu dags att ställa frågan: Hur kan vi alla, män och kvinnor, människor, interagera med varandra i samarbete, med respekt och kärlek, utan verbala och fysiska övergrepp.

Vi män har – med några få små undantag – styrt över vår lilla planet i årtusenden med religion, svärd och skenbar fysisk överlägsenhet. Och hur bra har det fungerat?

Vad säger vi till våra döttrar och söner? Och vad visar vi dem?

Birger Sjöberg

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons