Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer tillväxt och livskvalitet i landsbygd

Under årtionden har Gävleborgs län förändrats. Flyttlassen har gått från landsbygden och de mindre orterna, till de stora städerna som Gävle. Landsbygden fortsätter att avfolkas, med dramatiska konsekvenser som följd.

Annons

Vi betalar redan höga skatter till kommun och landsting, men får ändå inte de tjänster vi vill ha. Skola, vård och omsorg skärs ner. Neddragningar och nedläggningar har blivit landsbygdens vardag. Ekonomin ser inte heller ljus ut de närmaste åren. Varför? Jo, det saknas jobb.

Bakom detta ligger inte sällan att det saknas politiskt ledarskap i kommuner och landsting, för att befolka länet. De röda som styr i vårt län administrerar avveckling av bygderna. De har vanligen inga visioner för växande landsbygd, och saknar kraft att göra rätt saker.

Vi bor i ett län med enorma möjligheter. I dag kan vi växa och bli fler genom IT-företag, ökad besöksnäring och vidareutveckling av råvaror från skog och jordbruk. Vi kan tillsammans bygga servicecentra som gör att folk kan bo kvar. Vi kan tillsammans bygga fler trygghetsboenden för äldre. Det kan i sin tur frigöra attraktiva fastigheter för yngre som vill flytta ut på landsbygden.

Flytten till landbygden kräver att vi nu slutar dra ner på offentliga verksamheter som skola, sjukvård och omsorg, och satsar på åtgärder som ger fler jobb. Det krävs även mer satsningar på vägar, fritidsanläggningar, bredband och kommunikationer.

Men det kräver också att politiker i riksdagen förstår att flyttlass även kan gå till landsbygden och de mindre orterna, och inte enbart därifrån. Riksdagspolitikerna måste se till att priset på el och bränsle är rimligt, och att folk får behålla pengar i plånboken till vardagens utgifter.

Vi kan sedan tillsammans skapa nya jobb, multijobb, som innebär att en person arbetar med flera arbetsuppgifter. Jobb som skapar försörjning genom att slå ihop olika arbeten. Det kräver mer av nytänkande, idérikedom och handlingsförmåga.

Detta kräver moderat politik!

Endast en fortsatt alliansregering gör det möjligt att vända utvecklingen för landsbygden. Den rödgröna vänsterns alla förslag om höjda skatter och höjda priser på el och bränsle, kommer att skynda på avfolkning av landsbygden, och det vill Moderaterna inte vara med om.

Framför allt kräver en växande landsbygd politiker som har en vision om landsbygden och de mindre orterna, och som vill slåss för en förändring. Det kräver nya politiker i länets kommuner och landstinget. Vi är beredda att ta på oss uppgiften.

Lars Molin (M)

Ljusdal

kommunvalskandidat

Per A. Nordgen (M)

Nordanstig

riksdagskandidat

Ziita Eriksson (M)

Hofors

riksdagskandidat

Greger Ljunggren (M)

Söderhamn

kommunvalskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons