Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kultur och idrott för barn och unga

En av de roligaste uppgifter jag har som kultur- och idrottsminister är att besöka "mina" verksamheter. I dag gör jag nedslag i Hudiksvall, och besöker bland annat Östra skolan, där jag kommer att få både en dos kultur och en dos idrott.

Annons

Dessa besök är mycket stimulerande eftersom jag, på plats, får se resultaten av den politik som regeringen driver och får idéer till vad som behöver göras nästa mandatperiod för att det ska bli ännu bättre.

Efter snart fyra år som kultur- och idrottsminister börjar det bli dags att summera vad vi åstadkommit. Nämna allt går inte. Jag vill lyfta fram två områden: att stödja barns och ungas rätt till kultur och att ge fler barn möjlighet att idrotta.

Vår största satsning är Skapande skola – drygt 110 miljoner kronor årligen. Vi ger elever i årskurs 4–9 möjlighet att ta del av kultur och kulturupplevelser som en del i undervisningen. I praktiken betyder det att eleverna – men också lärarna – får nära kontakt med författare, dansare, skådespelare, konstnärer, filmare. Genom att ge barn och unga ökad tillgång till kultur redan i unga år, främjar vi deras kreativitet.

En lika viktig reform är att vi ökat stödet till idrotten genom en särskild satsning, Idrottslyftet, på två miljarder kronor under denna mandatperiod. På så sätt har vi bidragit till att öppna dörrarna till idrotten för fler barn och ungdomar.

En hel del är gjort, men mycket återstår. Viktigt för mig är att bygga ut satsningen på kultur i skolan, helst till hela grundskolan, alltså även till de yngsta eleverna. För lika angeläget som tydliga kunskapsmål och betyg, är utvecklingen av barns och ungas kreativitet. Bäst sker detta genom kulturella upplevelser och möjligheter till eget skapande. En tidig kontakt med professionell kultur är det bästa vi kan göra för att långsiktigt stärka intresset och efterfrågan på kultur. Och genom att stimulera kulturintresset och kreativiteten stärker vi kultur- och näringslivet i Sverige.

Jag vill också fortsätta satsningen på idrottslyftet. Tillsammans med idrottsrörelsen vill vi nå ännu fler grupper. Vi är många som idrottar i Sverige, men det är också många barn och unga som inte får möjlighet till den glädje och utveckling som idrotten kan ger. Vi måste bli bättre på att nå unga flickor och barn till invandrare och här involvera även friluftslivets organisationer för att på så sätt göra det möjligt för fler unga att upptäcka både djur och natur.

Detta är två viktiga skäl till att jag vill hoppas på väljarnas förtroende att fortsätta som kultur- och idrottsminister. Jag vill ge människor fler möjligheter att upptäcka sina egna förmågor och därför behöver vi en fortsatt satsning på kultur i skolan och arbeta för att idrotten når fler barn och unga.

Lena Adelsohn Liljeroth

kultur- och idrottsminister (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons