Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer gemenskap motverkar rasism

Bollnäs kommun har ökat befolkningen med åtta personer i år. Det är bättre än en minskning, men inte mycket att yvas över. Det finns mycket vi tillsammans kan göra för att göra trenden mer positiv.

Annons

Det kanske allra viktigaste är att inkludera fler av dem som på olika sätt står utanför i dag. Vi behöver inkludera dem som kommer som nyanlända till Sverige och Bollnäs snabbare. Vi behöver inkludera de ungdomar som står utanför arbetsmarknaden och tvingas leva på försörjningsstöd. Vi behöver inkludera de människor som på grund av något funktionshinder inte får sysselsättning.

I mikroperspektivet finns det möjligheter till kraftigt ökad livskvalitet och självkänsla för varenda människa som kan komma ur ett utanförskap och bli inkluderad i en gemenskap – på ett jobb, i en förening, i ett kooperativ eller ett annat sammanhang där man kan fylla en funktion.

I makroperspektivet skulle det innebära ökad efterfrågan och ett växande antal arbetstillfällen i Bollnäs kommun. Det skulle ge utrymme för en bättre kommunal service när den kommunala ekonomin stärks.

Ansvaret för i vilken riktning vi ska gå bär var och en av oss. I den lokala kommunala politiken bör vi tydligare fokusera på inkludering av dem som står utanför. Attityderna till våra medmänniskor är ett gemensamt ansvar.

När Sverigedemokrater och andra krafter i mörkret ännu längre ut till höger försöker dra upp gränser och skapa motsättningar verkar man för ökat utanförskap och mindre gemenskap. Och försämrad ekonomi och sämre möjligheter på arbetsmarknaden för alla.

Själv tänker jag delta i manifestationen mot rasism på Brotorget på lördag.

Peter Nordebo, Folkpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons