Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellan två korvkiosker

Edsbyn, ett samhälle mellan två korvkiosker… eller vill man uppfattas som något mer?

Det är lite beklämmande att som utflyttad komma hem till Edsbyn. För varje gång så gapar ännu ett skyltfönster tomt. På Södra torget finns en nedlagd skola, med ett mestadels öde busstorg, en korvkiosk och en parkeringsplats där BP en gång stod.

Annons

Norra torget har en likartad historia. Störst verksamhet sker däremellan, på ICA. Attraktivt? Gissa själv.

Som ett miljövänligare transportalternativ löper en järnväg genom ett fantastiskt landskap, som ansluter till Inlandsbanan i Orsa, nedlagd eller vilande? Voxnadalen är så otroligt vacker, och har därför en naturlig potential som turistort.

Men var kan turisten campa, eller ens stanna för att beundra? Genom centrala Edsbyn rinner Voxnan, men var badar turisten eller bybon en vacker sommardag? Svar: överallt utom i Edsbyn.

Intill Celsiusskolan, Bäckområdet, finns det skog och åker. Måste det vara så, eller går det att anlägga ett bad och en camping eller något liknande istället? I Ljusnan rapporteras det om nedläggningar av verksamhet, sjukvård, eller hot därom. Ska man föda barn så måste man lämna Hälsingland.

Vem attraheras av en avfolkningsbygd, trots ett framgångsrikt bandylag, vacker natur men med tomma skyltfönster, reducerad sjukvård, och absolut inga förutsättningar för turism?

Varför skulle man vilja, eller ens kunna flytta, permanent till eller tillbaka till Edsbyn. Vems ansvar eller fel är denna bild av Edsbyn? Kommunledningens, fastighetsägarnas eller bybornas?

En sak är säker, Norrlandssyndromet har anlänt till "Byn". Frågan är om det blir så eller om bygden vaknar ur sin Törnrosasömn?

Utflyttad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons