Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medkänsla och omtanke

Jag blir ledsen när jag hör "sköt dig själv och skit i andra". Det är inte bara ett uttryck, utan något som blivit allt vanligare i praktisk handling. Jag vill arbeta och kämpa för att sätta stopp för denna människosyn.

Annons

Min människosyn bygger på att vi som individer är mycket olika, men att vi som människor är lika mycket värda. Det betyder att alla, oavsett utseende, förutsättningar och bakgrund, ska respekteras och få bra möjligheter att utvecklas och leva ett harmoniskt liv. En humanistisk människosyn är ett ideal.

För mig betyder detta bland annat att starka ska hjälpa de svaga, friska ska hjälpa de sjuka, rika ska hjälpa de fattiga,vi ska bidra efter förmåga och ta emot efter behov.

Ordet solidaritet måste åter få en positiv laddning. Det betyder att vi ska se det som självklart att vi tar ett gemensamt ansvar för varandra, och att vi håller samman i alla tänkbara situationer. Ett gemensamt ansvarstagande, där alla ska med och ingen lämnas efter. Slumpartad välgörenhet kan endast bli ett välkommet komplement till en solidarisk samhällsmodell.

I årets valrörelse har mycket handlat om procent och pengar från olika försäkringar. Det är en viktigt information som speglar partiernas olika värderingar och människosyn. Men jag saknar de livsnära och vardagliga frågorna. Jag tänker på att vi måste bry oss om varandra på ett mera naturligt och vardagligt sätt.

Lite oftare borde vi fråga grannen eller arbetskamraten om hur denne mår. Kan vi hjälpa och stötta varandra mer? Kanske kan vi kosta på oss att bara säga hej! Eller kan vi ge ett leende i trapphuset eller på bussen, eller varför inte våga visa respekt för andra medmänniskor i olika och speciella situationer.

Solidaritet, empati, medkänsla och omtanke borde vara de stora orden på våra valaffischer. Det borde bli en livsstil för oss alla. Hela samhället borde präglas av dessa härliga ord. Då behöver vi inte ifrågasätta att vi har höga skatter, som används i detta syfte till en generell fördelningspolitik.

Låt oss stoppa den växande egoismen, och istället satsa på mänsklig värme och omtanke. Vi borde bry oss mer om varandra, våga reagera mot orättvisor. Vi måste bättre försöka förstå och acceptera andras tankar, religion och utseende.

Uppskattning, beröm, och att visa respekt och vördnad för varandra, borde få en mer central plats i våra liv. Tänk så skönt att få vara sig själv, och bli respekterad, utan pekpinnar från andra som tror att de har facit på hur en människa ska vara.

Roland Nilsson (S)

pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons