Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätsystem orsakar stress inom vården

/

Mätsystem på dem som arbetar inom hemtjänsten är inte alls bra, menar Bengt Pantzare.

Annons

I december 1969 inleddes efterkrigsvärldens längsta strejk av gruvarbetarna i Malmfälten. Den utlösande gnistan var ett amerikanskt tidsstudiesystem där varje minut skulle klockas. Den ökade stressen accepterades inte längre.

Systemet kvarstår inom hemtjänsten. Detta skapar en stress med ökade muskelspänningar. När jobbet ska göras ackumuleras spänningarna på dem som redan drabbats av stress. När personalen inte orkar med detta blir de sjukskrivna och stressas än mer av det faktum att kollegorna får mer att göra.

Om sjukfrånvaron kostar Nordanstig X antal kronor så borde personaltätheten ökas med Y kronor. Stressen skulle minska och merkostnaderna för den ökade personaltäthet kunde bli en investering om arbetsnärvaron ökade.

Det är mer motiverat att införa ett effektivitetsmätningssystem av kommunens ledande organisation, här tycks mycket saknas. Jag kan ha förståelse för virrigheten när det saknas handlingsplaner att följa där näringslivspolitiken lyser som den minst blinkande stjärnan.

Det borde jäsa i leden då fel grupper utsätts för tidsstudier. Det är mer motiverat att de högre upp i pyramiden granskas och till detta krävs en politisk inriktning med resultatkrav. Det är svårt att segla när ingen håller i rodret, GPS:n har slocknat och kartan är oläslig.

Bengt Pantzare

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons