Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste ställa om våra samhällen men det är bråttom

Vår livsstil i Sverige och andra ekonomiskt starka länder orsakar miljögifter långt utanför vårt lands gränser, skriver Åsa Eriksson.

Annons

Vi människor har ett ansvar som strecket sig längre än vår egen generation. Våra möjligheter till ett bra liv beror på hur bra vi klarar av att leva i samklang med det ekologiska systemet. Den gröna ideologin handlar inte bara om människors förhållande till varandra, utan ser också vårt beroende av allt som vi har omkring oss.

Visst har vi på många sätt fått det bättre genom industrisamhället. Men samtidigt exploateras natur resurserna mer än vad naturen klarar av att återställa.

Den biologiska mångfalden håller snabbt på att utarmas. Utsläppen av växthusgaser som vi människor har ställt till med leder till varaktiga klimatförändringar. Många olika typer av miljögifter hotar vår hälsa och vår miljö.

Vår livsstil i Sverige och andra ekonomiskt starka länder orsakar miljögifter långt utanför vårt lands gränser.

Vi måste ställa om våra samhällen så att vi klarar att leva ett gott liv i framtiden utan att förstöra möjligheterna för oss själva, människor i andra länder och kommande generationer.

Denna omställning kräver en effektivare hushållning med naturresurser och en jämnare fördelning.

Vi i de rika länderna måste anpassa vår konsumtion. Det finns ännu en möjlighet att vända utvecklingen och undvika katastrofala miljöeffekter.

Men det börjar bli bråttom.

Åsa Eriksson

medlem, MP Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons