Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massvaccineringen är ett hafsverk

Vaccinet är slut. Och Sverige som beställt två doser till varje svensk. Det tar flera månader att uppbåda ett försvar efter vaccineringen. Och då är vi långt framme på nästa år. Blir det nya sprutor mot nya flunsor då?

Annons

Svar till John Pettersson (4/11).

Jaså, finns det ingen indikation på att det vaccin som erbjuds svenskarna och tyskarna skulle vara direkt farligt. Det måste man väl säga att det gör med tanke på att tyska armén inte ska få vaccinet. Att Merkel låter sig vaccineras med giftvaccinet måste ju ha att göra med att hon vill ställa sig solidarisk med folket. Annars kan det ju bli upplopp.

Vaccinet Pandemrix mot svininfluensan är dåligt testat. WHO kom 30 oktober med nya riktlinjer avseende användning av vaccin mot svininfluensa. Expertgruppen (SAGE) på WHO säger att en enda dos av vaccinet är tillräckligt för vuxna och ungdomar, med början vid en ålder av 10 år. De konstaterar även att uppgifter om immunsvar hos barn äldre än 6 månader och yngre än 10 år är begränsade och fler studier behövs.

Samtidigt stoppar Schweiz vaccineringen mot svininfluensan till gravida och barn/ungdomar under 18 år och vuxna över 60 år, med motiveringen att information om hur dessa grupper påverkas av vaccinet är mycket bristfällig.

Den polska hälsoministern Ewa Kopacz sa på en presskonferens som sändes ut 3 november av polska tv-kanalen TVN24 att regeringen inte kommer att godkänna massvaccinering mot svininfluensa på sin befolkning på grund av säkerhetsskäl. Kopacz sa att regeringen skulle basera sitt beslut att använda svininfluensavaccin på data från tillförlitliga kliniska studier, men att det för närvarande inte fanns några tillförlitliga data. Ewa Kopacz sa även att den vanliga säsongsinfluensan är mycket farligare än svininfluensan.

Tänk om vi i Sverige hade sådana förespråkare. I stället har vi Maria Larsson, Anders Tegnell, Annika Linde och Johan Carlsson som lydigt svalde det WHO initialt sade. Det kommer som sagt nya rön hela tiden. Massvaccineringen är ett hafsverk. Vaccinet är slut. Och Sverige som beställt två doser till varje svensk. Det tar flera månader att uppbåda ett försvar efter vaccineringen. Och då är vi långt framme på nästa år. Blir det nya sprutor mot nya flunsor då?

Helena Palén Olofsson

Bjuråker

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons