Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkligt påstående om statistiken

Lars Kamél påstår att den ökade cancerfrekvensen i munhåla och sköldkörtel inte syns i statistiken. Ett märkligt påstående, skriver signaturen Seven.

Annons

Visserligen är statistik ofta ett effektivt sätt att manipulera verkligheten – kanske särskilt på det medicinska området. Men något går det ändå att få fram. Som Lars Kamél påpekar, så är Socialstyrelsens statistik tillgänglig på nätet. Där kan man till exempel se, att antalet nya fall av sköldkörtelcancer mellan 2008 och 2014 ökat från 0,43 till 0,68 per 100 000 för kvinnor (0–24 år) och från 1,42 till 2,01 för män i samma åldersgrupp.

Men vissa anomalier i statistiken gör förstås att man blir tveksam till densamma. Så hade till exempel kvinnor i Blekinge län under 2010 hela 4,90 fall – medan antalet fall under samtliga övriga år är 0,00. När det gäller cancer generellt, så är också statistiken så intrikat uppdelad i olika diagnoser att det är svårt att få en korrekt bild. Men beträffande cancer i olika delar av munhålan har antalet nya fall under aktuell period till exempel i Sörmlands län ökat från 0,0 till 2,36 och i Jönköpings län från 0,0 till 1,98. På Gotland har antalet nya fall minskat från 11,87 fall 2008 till 0,00 år 2014.

Men tragglandet av statistik är närmast meningslös. Kanske kan man i stället ta fasta på vad Sahlgrenska Universitetssjukhuset skriver om just sköldkörtelcancer: En orsak till cancer i sköldkörteln är joniserande strålning, framför allt om individen är under 10 år. Jag förordar i alla fall stor försiktighet med trådlös kommunikation för barn!

Seven

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons