Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märklig form av organisation

Det måste ligga nära till hands för den hårt pressade produktionspersonalen att misstänka att administrationen vill att färre händer ska göra mer i produktionen medan administrationen befolkas av allt fler.

Annons

Jag har med intresse tagit del av landstingets annons i länspressen, där man söker Lean-samordnare för diverse uppgifter. I annonsen nämns inte andra ledet i begreppet Lean, som är Production. Lean Production – rakt översatt mager produktion – är en metod som utvecklades inom bilföretaget Toyota i Japan under mitten av förra seklet och har sedan dess med framgång kopierats av många industrier världen över.

För en tid sedan hämtade landstinget en annan organisatorisk modell, då från militären, då man införde begreppet divisioner.

Den för oss skattebetalare intressanta frågan, som då uppkommer, är följande: Passar organisatoriska metoder utvecklade inom produktion av bilar och inom militären in på ett bra sätt inom landstingets primära uppgift att leverera bra och lätt tillgänglig vård till patienter?

Mot bakgrund av de återkommande mätningarna av kvalitet, tillgänglighet med mera som utförs inom landstingsvärlden och där vårt landsting regelmässigt brukar hamna långt ner eller längst ner i resultatlistorna, så måste svaret bli nej på den frågan.

Den administrativa och politiska ledningen för vårt landsting har uppenbarligen förlorat fokus. Det ligger nu främst på den interna organisationen inom landstinget. Medborgare och patienter är andrahandsbegrepp inom den världen. En rimlig vård får den allt hårdare pressade personalen på sjukhus och vårdcentraler försöka leverera, samtidigt som man ska ställa upp i och medverka i varierande experiment med tveksamma organisatoriska modeller, som den administrativa ledningen plockar fram.

Lean Production har alltså införts som organisatorisk modell i landstinget. Det måste ligga nära till hands för den hårt pressade produktionspersonalen att misstänka att administrationen vill att färre händer ska göra mer i produktionen medan administrationen befolkas av allt fler.

När får vi se en annons från landstinget efter en Kaizen-strateg?

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons