Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märklig flytt av barn i Arbrå

Är det inte ett förhastat beslut att stänga Nyhemsgårdens förskola?

Annons

Nyhemsgårdens förskola i Arbrå, förskolan med kommunens bästa utomhusmiljö och fina nyrenoverade lokaler, ska stängas. Huset ska säljas och vi går miste om en mycket fin förskola som med sin profilering skulle kunna locka folk att flytta till Arbrå.

Gården har en mysig uppvuxen fruktträdgård och bärbuskar, ett hönshus vars hönor sysselsätter barnen och ger ägg varje sommar, trädgårdsland, kompost, en egen liten skog med vindskydd och eldstad, och en härlig pulkabacke. Förutom allt detta, så finns så klart allt det som ska finnas på en förskola, såsom gungor, klätterställning, sandlådor, cyklar och så vidare.

Det är tänkt att barnen (1–3 år) ska flyttas till Gula huset vid Arbråskolan. Där håller 4–5-åringar, förskoleklass, årskurs 1 och 2 samt fritids till i dag. Förskoleklassen, årskurs 1 och 2 ska flyttas till Vita huset och samsas med årskurserna 3–9. Var fritids ska hålla till är oklart.

Vad som däremot är klart är att en anpassning av gården är ett absolut måste. Som den ser ut i dag är den inte alls lämpad för 1–3-åringar. Även Vita huset måste göras om för att små sexåringar ska känna sig trygga där. Det handlar om mycket pengar, helt klart, när man inser vad som behöver göras för att den nya förskolan ska motsvara det som redan i dag finns på Nyhemsgården.

Kan det verkligen vara kvalitetsmässigt och ekonomiskt försvarbart att offra Nyhemsgårdens förskola, som dessutom har en förhållandevis låg hyreskostnad? Är det inte också ett förhastat beslut? Vi som arbetar inom förskolan vet att barnantalet ständigt går upp och ner och det kan vara bra att ha lite is i magen. Jag är tacksam för svar.

Minna Jumisko

förälder och förskollärare

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons