Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägarna tjänar på vindkraften

Svar till Roland Lundqvist (14/9).

Annons

Hundratals vindkraftverk planeras i Hälsingland. ”Vindkraften har ridit på folks okunskap” skriver Lundqvist. Rätt så! Men kunskapen ökar. I söndagens Rapportsändningar refererades Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) slutsatser om vindkraften: Den bidrar inte till minskade koldioxidutsläpp, den driver upp elpriset och kräver ökad utbyggnad av reglerkraft. Kungliga Vetenskapsakademien har kommit till samma slutsatser. Man pekar på att det krävs ”omfattande ökningar av subventioner” för att klara ekonomin främst för etableringar i skog där vindkraften är ohyggligt ineffektiv, under 20 procent av den installerade effekten.

Lundqvist begär nu ännu mer subventioner i form av skattelindringar på kooperativ vindkraft. Vindkraften ska tydligen både dubbel- och trippelsubventioneras för att några redan välbärgade markägare ska kunna kvittera ut mer ”jordbruksstöd”, för det är vad det ytterst handlar om. ”Priset för konsumenterna blir högt”, skriver bland andra IVA. Nu ska Storgrundet bebyggas med vindkraft. Havsbaserad vindkraft är mer än dubbelt så dyr som landbaserad, det är bland annat därför som flera havsbaserade projekt inte har genomförts. Vindkraftsindustrin kräver därför dubbelt stöd till havs.

I Danmark har man börjat dra erfarenheter av den utbyggda vindkraften. Danmark har bland Europas högsta energipriser. ”Folk är hjärtligt trötta på att få sina fastigheter devalverade och sin sömn förstörd av buller från stora vindkraftverk”, säger den danska motsvarigheten till Landskapsskydd. Venstres miljötalesman anger att ”det är företag och privatpersoner som fått bära kostnaderna från vindkraften”.

Är detta något för hälsingarna?

Jonny Fagerström, Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons