Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marginalisering skapar sjukdom

Det finns samhällspolitiska aspekter på en sjukdom som typ 2-diabetes. Mina iakttagelser och reflexioner är att den drabbar oftare människor som tjänar lite, bor i utsatta miljöer och har sämre utbildning.

Annons

Det är vad jag reagerat på och upplevt. Rättvisare inkomstfördelning och beskattning är ett sätt att motarbeta typ 2-diabetes och andra folksjukdomar.

Man bör intressera sig alltmer för det metabola syndromet, vilket inbegriper bukfetma, högt blodtryck, förhöjda blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Feta människor är ofta psykiskt stressade, lider av depressioner och social marginalisering, alltså det man kan kalla utanförskap i samhället. Det kan leda till många olika hälsoproblem, beroende på deras utsatta ställning i samhället.

Ur kroppens synvinkel är fetma en sjukdom. Det som händer i fettvävnaden är negativt för kroppen, ökade infektionsrisker/faktorer och minskade skydd mot diabetes bland annat.

Det är här den politiska aspekten blir tydlig. När man ser att diabetes typ 2 är vanligare hos låginkomsttagare, lågutbildade, arbetslösa, personer i ekonomisk kris och som saknar kontanta marginaler och förtidspensionerade och långtidssjukskrivna än i övriga befolkningen.

Att befinna sig längst ner i hierarkisk statustrappa sätter i gång stressreaktioner i kroppen som kan leda till kroniska sjukdomar och hormonell obalans. Och är man rökare så förvärras sjukdomarna och gör dem svårbehandlade.

Förebyggande åtgärder i vården gynnar inte de redan drabbade. Läkarna och vårdpersonal bör sätta sig in i vilka fattiga förhållanden en hel del patienter lever i, att förstå att en del måste av ekonomiska skäl välja sämre mat i stället för grönsaker och annan nyttig mat som kan vara dyrare, råd som att förändra livsstil till exempel näringsrik (ofta dyrare) mat, motionera, sluta röka och dricka mindre alkohol. Dessa råd bör anpassas till patienten och dennes levnadsstandard. Att njuta av livet och vara socialt aktiv ger ett visst skydd mot sjukdomar, typ diabetes med flera.

Mycket tyder på att social marginalisering att hamna i något slags utförskap och ekonomiska svårigheter, på grund av utslagning, arbetslöshet, isolering, depression och psykiska sjukdomar, dessa kan fungera som en av grogrunderna för olika folksjukdomar. Tänk efter före. Beakta detta!

Tord Björck, Färila

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons