Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mår dåligt av att se förfallet av fältet i Mohed

Sedan 1600-talet har fältet i Mohed varit öppet. Under århundraden användes det som exercisfält, därefter som rekreationsområde för lungsjuka för att slutligen byggas ut och bli flygfält, skriver Lennart Nylander som konstaterar att nu håller det på att gensera.

Annons

De senaste årtiondena har det använts för golf, modellflyg, fallskärmshoppning, flygning och andra sporter. Som ung var jag aktiv inom flyget. För att fältet inte skulle växa igen drog vi tallplantor. Ibland gick vi många på rad över fältet och drog plantor. Om de tillåts växa för mycket blir de svåra att få bort, likaså om de klipps för då kommer de tillbaka. Nu ser hela det stora fältet ut som en tallplantage.

Sedan 1970 ansvarar Söderhamns kommun för fältet. För ett år sedan kontaktade jag kommunen angående detta, men intresset var obefintligt. Jag mår dagligen dåligt över att se detta förfall. Kanske de som använder fältet och ansvariga på kommunen tillsammans kan hitta en lösning på detta problem. Ett annat problem i Mohed är förfallet av flygkajen. Den byggdes på 1930-talet då flygvapnet hade för avsikt att använda sjön som landningsplats för spaningsflyg. Det var ett omfattande bygge, där fyllningsmassor dumpades i sjön och dessa stenskoddes. Från kajen anlades en rak väg upp till flygfältet.

Särskilt många flygplan togs inte upp via kajen. Den har i stället av moborna använts som plats för fritidsnöjen, främst fiske. I dag är flygkajen i bedrövligt skick. Stora stenar har ramlat ur kanten och ned i sjön. Vägen ned har regnat sönder. Kajen ägs av Söderhamns kommun och förfallet har påpekats även i detta fall utan resultat. Ju större förfallet blir desto dyrare kommer kostnaderna för restaureringen att bli. Tillsammans är flygfältet och kajen viktigiga krigshistoriska platser med kulturhistoriska värden. Samtidigt är de lättillgängliga, vackra och har en funktion idag vad gäller människors rekreation. Dessa två har ett för stort värde för att sluta som tät tallskog eller rasad stenhög i sjön.

Lennart Nylander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons