Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskliga rättigheter – vad är det egentligen?

Många känner säkert till att FN utfärdat en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna, bestående av 30 artiklar.

Annons

Det skedde 10 december 1948 det vill säga en kort tid efter andra världskrigets slut. Men det är säkert få som känner till innehållet i de 30 artiklarna.

Den första artikeln finns det dock all anledning att vi alla lägger på minnet då den inledande meningen lyder: Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Just det påståendet utvecklar Eva Hägglund (28/7) på ett rakt och lättfattligt sätt och gör det till en vacker och sann berättelse.

Att främlingsfientliga strömningar finns både i vårt land och på andra håll i världen kan väl knappast ha gått någon förbi. Det fasansfulla dådet i Norge för ett år sedan ter sig fullkomligt obegripligt för de flesta.

Karl Ove Knausgård gör ett försök att förstå det som hände i en lång artikel (DN 22/7) och skriver bland annat Breivik slaktade unga människor av samma rädsla för gränslöshet som drev fram fascismen. Tänkvärt!

Samtidigt pågår en folkrörelse som spridit sig snabbt världen över. Transitionrörelsen som startade i England 2006 blev en stor inspirationskälla för den gryende Omställningsrörelsen i Sverige, vilken i sin tur har sina rötter i Hela Sverige ska leva.

Omställning! Ställa om! Hur? Varför?

Svaren finns i komprimerad form i Omställningsrörelsens plattform, och jag saxar ett par punkter ur den: Vi behöver ställa om för att hantera konsekvenserna av oljetoppen, den globala uppvärmningen, ekosystemerosionen, de sociala orättvisorna samt bristerna i det ekonomiska systemet och vi behöver skapa ett utrymme för rättvis omfördelning av den globala resursanvändningen.

Men – så stort och så svårt!

Ja, ensam kan ingen vända en stor skuta, men många tillsammans kan styra skutan bort från avgrunden.

I Ovanåkers kommun är nätverket RättvisAlfta öppet för alla som vill vara med och verka för en hållbar utveckling lokalt och globalt. Här har övertygelsen att frågan om mänskliga rättigheter är intimt förknippad med hållbar utveckling slagit rot. Utan omställning inga mänskliga rättigheter – så enkelt och så svårt är det.

Som av en händelse så går Rättvisefesten i Alfta med flera spännande seminarier av stapeln samma dag som Manifestationen mot rasism hålls i Bollnäs – så bra!

Birgitta Ohlsson

Alfta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons