Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Människor står på kö för lägenhet i Ovanåker"

Ylva Ivarsson, ordförande Aefab: Folk vill flytta hit men hindras av att inte finna bostad.

Annons

I en beskrivning till förslag till markens användning inom Alfta stationssamhälle daterad 1951 uttrycks att ”förutsättningarna att vända den nuvarande tendensen från folkminskning till folkökning synes för kommunen som helhet icke vara särskilt gynnsamma”.

Trots denna lite dystra framtidsspaning så insåg man att den befolkning som fanns i framtiden skulle koncentreras till stationssamhället. Man konstaterade vidare ”det förefaller därför verklighetsfrämmande att ens i en så liten ort som Alfta söka bibehålla den nuvarande bebyggelsestrukturen oförändrad”.

Alfta Edsbyns Fastighetsbolag har i dag i princip en hundraprocentig uthyrningsgrad av sina cirka 1 600 lägenheter. För fem år sedan såg det annorlunda ut. Över hundra lägenheter stod outhyrda, vissa områden var mindre attraktiva än andra och bolagets soliditet låg. I dag är alla lägenheter uthyrda.

De tidigare tomma lägenheterna är till två tredjedelar fyllda av hyresgäster som flyttat hit från andra delar av Sverige och till en tredjedel av våra ungdomar och nysvenskar. Vi har haft ekonomi att öka underhållet i våra områden och det är i dag lika attraktivt att hyra sin bostad som att äga den.

Människor står på kö för lägenhet i Ovanåkers kommun. Folk vill flytta hit men hindras av att inte finna bostad. Man vill bo centralt både i Alfta och Edsbyn. Ekonomin i bolaget gör att nybyggnation är fullt möjlig. Lägg därtill dagens låga räntenivå. Det kan inte bli lägligare. Man hyste en optimistisk tro på framtiden för 64 år sedan och varför inte göra det i dag med?

Därför hoppas jag vi kan bygga centrala, moderna bostäder. Det behövs, både i Edsbyn och i Alfta. Det behöver vi som redan bor här, de som vill flytta hit och framför allt Ovanåkers kommun.

Ylva Ivarsson

ordförande Aefab

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons