Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Människor flyr för sina liv”

/
  • När Berlinmuren revs 1989 trodde vi väl alla att det var slut på fysiska murar i Europa för att dela människor, skriver Margareta Sidenvall.

När Berlinmuren revs 1989 trodde vi väl alla att det var slut på fysiska murar i Europa för att dela människor, skriver Margareta Sidenvall (KD) som konstaterar att så inte är fallet.

Annons

Krigen fortsätter i världen. Människor flyr för sina liv. Men Europa har fått nog. Inom EU har man rätt att söka asyl – det hävdar många länder fortfarande trots att murar byggs och gränser stängs. När Berlinmuren revs 1989 trodde vi väl alla att det var slut på fysiska murar i Europa för att dela människor. Men nya murar sätts nu upp i det fria EU, Bulgarien var först ut med sitt stängsel 2012. Under det senaste året har Ungern blivit känd för sina bryska metoder mot nödställda flyktingar och landet har kringgärdat sig med murar för att stänga ute människor. Har man helt glömt sin egen situation 1956 när 200 000 ungrare flydde och fick frizoner i olika länder, 8 000 kom till Sverige. Många länder som inte bygger fysiska murar har ändå i praktiken stängt sina gränser, däribland Sverige med sina ID-krav. Merparten av flyktingar har inte tillgång till av Sverige godkända id-kort då sedvanlig registrering av födslar inte sker i många av de länder som flyktingar kommer från.

Sverige har meddelat att vi behöver paus för att klara integration av dem som anlände under det senaste året. Men kriget tar inte paus. Vad ska hända med de 60 000 som under helt vidriga förhållanden strandat vid gränsen till Turkiet? Skulle flyktingarna klara att komma in i Turkiet är nästa steg att ta sig den livsfarliga vägen till Grekland. Denna väg har redan 80 000 lyckats forcera sedan nyår – därtill ett par tusen som omkommit i vågorna. Detta anser EU vara för mycket och har gett Grekland ett ultimatum: lyckas man inte freda EU:s gränser inom tre månader kommer alla länder i EU tillåtas att under två år stänga sina gränser.

Kriget slutar inte för att Europa stoppar huvudet i sanden, människor fortsätter att fly – för de kan inte annat. Vad menar EU skall hända med de 60 000 som är i en desperat situation? I mitten av 30-talet sammanträdde också världen för att diskutera flyktingsituationen från Tyskland av desperata judiska människor vars livsutrymmen inskränkts. Också då stängdes gränser och Sverige var mycket aktiv. Vår arbetsmarknad ansågs inte kunna tillåta en judisk invandring. Vi har i efterkrigstiden fått stå med skammen över vårt agerande. Europa måste hitta ett alternativ till stängda gränser. Om inte kommande generation ska döma oss för vår omänsklighet måste vi agera annorlunda än med den protektionism som nu präglar Europa.

Margareta Sidenvall

Kristdemokraterna

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons