Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människan själv det största hotet

Om vi inte gör allt för att förena oss, oberoende av grundläggande humanistiska konstruktiva värderingar, så är det att kasta in handduken, skriver Bo von Scheele.

Annons

Tron på en framtid för människans framtid kanske utgör den viktigaste frågan sedan ständigt ökad teknikutveckling möjliggör mer effektivt utplånande av människor och övrigt levande än vad som tidigare skett.

Medan vi diskuterar sanningen om eventuell gud/skapare utifrån olika religioner, andra livsåskådningar och även olika vetenskapsparadigm – där ingen kan hävda absolut kunskap men väl olika grader av utbredd tro – så närmar vi oss mer och mer just utplånandet av inte bara människan utan på sikt också alla levande organismer. Jag tänker då inte bara på den globala uppvärmningen, nedskräpningen utan även hur olika grupperingar av människor utifrån olika kriterier utrotar varandra allt medan världssamfundet står handfallet.

Oavsett olika former av tro eller vetenskapliga uppfattningar, borde vi inse att människan systematiskt förgör sig själv, allt medan goda krafter slåss om vem som har rätt i religiösa, ideologiska och vetenskapliga frågor. Samtidigt ligger just grunden för destruktiviteterna i själva individers – gruppers – organisationers egocentrerade värderingar.

Blickar vi tillbaka i historien så finner vi förkämpar som försökt finna lösningar genom att utveckla övergripande humanistiska regelverk med praktisk handledning. Jag tänker då på framför allt på Protagoras – som anses vara humanismens fader, en av utvecklarna av konstruktiv retorik och perspektiv på den enskilde individens värderingsbas – och då framför allt inte på om han hade rätt eller fel (för cirka 2 500 år sedan) utan den kunskapsmässiga utgångspunkt som därur kan vidareutvecklas.

Möjligen finns här åtminstone ett frö till övergripande konsensus och som involverar kunskapsutveckling de senaste 50–100 åren inom neuropsykologiskt område (men som inte finns plats att här diskutera) om hur olika former av extremism och andra destruktiviteter kan förebyggas och normaliseras – för allas bästa. 

Omöjligt? Kanske, men om vi inte gör allt för att förena oss, oberoende av grundläggande humanistiska konstruktiva värderingar, så är det att kasta in handduken! Kan vi tänka litet längre och involvera våra efterkommande så borde vi dock inte ge upp utan förena alla våra krafter för att så möjliga frön trots att utsikterna och jordmånen inte är uppmuntrande!

Bo von Scheele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons