Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människan får inte bli en handelsvara

/
  • Regeringens utredning om surrogatmödraskap presenterades nyligen.

Barn är inte en rättighet, och barn är inte någonting du kan beställa, skriver tre KD-politiker från Hälsingland med anledning av en färsk utredning om surrogatmödraskap.

Annons

Nu har utredningen om surrogatmödraskap presenterats. Den lyfter fram flera viktiga argument till varför det inte ska tillåtas.

Surrogatmodern riskerar göras till medel för andra människors efterfrågan och längtan. Faran för exploatering av socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor är uppenbar. De som argumenterar för surrogatmödraskap bygger sitt resonemang på att kvinnan gör det frivilligt och utan ersättningar. Men det är högst osannolikt att förvärvsarbetande kvinnor utan ersättning tar på sig att bära ett barn i nio månader för att sedan lämna bort barnet. Erfarenheter från andra länder visar på just detta problem, att socialt och ekonomiskt utsatta exploateras. Just av den anledningen tillåter inte längre Indien att utländska par utnyttja indiska kvinnor som surrogatmödrar.

Ser man till barnperspektivet riskerar barn att dras in i konflikter mellan de tänkta föräldrarna och surrogatmodern. Dessutom kan graviditet och förlossning orsaka komplikationer och allvarlig skada såväl fysiskt som psykiskt. Mängden komplicerade frågor att ta ställning har tidigare gjort att även socialdemokratiska regeringar varit motståndare till surrogatmödraskap. Förhoppningsvis lyssnar de till utredningen och säger nej. Ingen människa varken är eller får vara en handelsvara! Mot den bakgrunden är vi kristdemokrater tydliga med vårt nej till surrogatmödraskap.

Jennie forsblom (KD)

Ovanåker

Monica Stigås (KD)

Hudiksvall

Anders Ramstrand (KD)

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons