Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många saknar Svabenjazzen

Mats Sjöberg saknar jazz i Svaben (22/6). Han är inte ensam. Det har jag fått många bevis för de senaste åren. Dock krävs några tillrättalägganden.

Annons

Festivalen startade inte som ett ideellt projekt. Den lades heller inte ner för att Musik Gävleborg drog sig ur.

Jazz i Svaben kallades ofta unik och det var den på många sätt. Den startades två år efter Christer Boustedts död av en landstingstjänsteman och en kommunpolitiker, Stefan Lundqvist och undertecknad. I Christers anda skulle allt vara professionellt och avtalsenligt arvoderat.

Det fanns ingen jazzklubb bakom utan satsningen var Musik Gävleborgs med stöd av Ovanåkers kommun. En programkommitté på 5–7 personer av handplockade jazzvänner stod för utformningen.

Mot alla odds kom denna satsning, i extrem glesbygd utan allt jazzintresse, att bli en publikframgång i 20 år. Flera år före 20-årsjubileet bestämde vi som arrangörer, i fullt samförstånd med familjen Boustedt, att detta också skulle bli slutpunkten.

Att sluta i tid är en dygd. I detta fall medan folk fortfarande mindes Christer Boustedt och medan ännu allt var på topp. Så många festivaler har lagts ner av andra än arrangörerna av brist på pengar och/eller publikintresse. Den sortens slut ville vi inte se på framgångssagan Jazz i Svaben.

De fantastiska lokalerna i det gamla bruksstallet som skapats under årens lopp finns kvar. Det står alla fritt, att starta något nytt, med jazz eller annat som förtecken.

Stigarna till Svabensverk är upptrampade.

Roland Säfström

Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons