Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många goda skäl att tro!

/
  • Skribenten avfärdar de idéer Richard Dawkins (bilden) hävdade i Skavlan i början på december.
  • Richard Dawkins, brittisk etolog, evolutionsbiolog och populärvetenskaplig författare som är aktuell med boken 'Kampen mot illusionerna.

Motsatsen till detta ser vi i dag, när sekulariseringen breder ut sig och avkristningen blir alltmer påtaglig och kyrkorna töms på sina gudstjänstbesökare. I takt med detta ökar också stressen och utbrändheten, skriver Jerker Sjölander.

Annons

I Skavlans talk-show den 4 december på SVT framträdde evolutionsbiologen Richard Dawkins och hävdade bland annat: ”Det finns inga som helst goda skäl att tro att det finns en Gud.” Med detta uttalande avfärdar han alla de miljoner människors ställningstagande, som bär på just den övertygelsen och har personliga erfarenheter av gudomlig vägledning och hjälp att leva.

Sanningen är den att det finns mängder av skäl att tro – inte enbart på grund av att denne Gud sänt oss sin egen Son till jorden och därmed gett oss upphov till en kristen tideräkning, som utgår från just denne Gudasons första ankomst till jorden i mänsklig gestalt. Det fanns oerhört många vittnen, som såg och intygade den sensationella och noggrant förutsagda händelsen. En historiskt viktig händelse, som radikalt förändrat många miljoner människors livsbetingelser under de 2000 år som har gått sedan dess.

Dessutom finns det många andra utomordentligt goda skäl att tro på en Gud. Förutom de livsförvandlingar som skett i enskilda människors liv, tack vare tron på Gud, har även hela nationer och civilisationer påverkats och inspirerats till ett mera människovärdigt, meningsfullt och kärleksfullt liv, där denna tro spelat en avgörande roll.

Motsatsen till detta ser vi i dag, när sekulariseringen breder ut sig och avkristningen blir alltmer påtaglig och kyrkorna töms på sina gudstjänstbesökare. I takt med detta ökar också stressen och utbrändheten. Mängder av människor har förlorat livsglädjen och saknar en meningsfull och hoppfull framtidstro. Flykten från verkligheten och livet tar sig uttryck i våld och destruktiva handlingar – inte bara på tv eller i film och dataspel – utan i praktiken.

Som väl är finns det fortfarande hundratals miljoner människor här på jorden, som än i dag finner betydligt bättre goda skäl att tro på en verklig och sann Gud, än att envist förneka den kraft som burit oss och gett oss både en meningsfull tillvaro här i tiden och dessutom ett omistligt evighetshopp, som sträcker sig bortom både tid och rum.

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons