Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många barn kränks i europeiska fängelser

Enligt uppgifter till Asylkommittén sitter i dag cirka 2 500 barn i olika turkiska fängelser. I Pozanti-fängelset, där 80 barn är internerade, har det sedan ett år pågått förtyck, misshandel, trakasserier, övergrepp och våldtäkt.

Annons

Den 22 mars skrev Föreningen för mänskliga rättigheter i Mersin en rapport om hur polisen på flera ställen satt i system att göra razzior och ta med sig kurdiska barn. Familjerna vågar inte anmäla av rädsla för att bli trakasserade. Barnen har berättat att de utsätts för sparkar och slag med hårda föremål av polis, militär och fångvaktare. De kläs av nakna och får stå ute i kylan. De tvingas kyssa den turkiska flaggan och förneka sin etniska tillhörighet. De utsätts för sexuella trakasserier och flyttas till pedofilavdelningar.

Barnens psykiska tillstånd förvärras av att de inte får träffa sina familjer. Djupt deprimerade barn placeras, enligt information till föreningen, i isoleringsceller.

På 90-talet brändes kurdiska byar i Turkiet ned och byborna tvingades på flykt. De hamnade i städernas utkanter eftersom många hyresvärdar inte hyr ut till kurdiska familjer. Där har de fått ta de sämst betalda och tyngsta jobben, det är inte ovanligt att barnen måste avbryta sin skolgång och börja arbeta för att familjen ska klara försörjningen.

Barnen ger uttryck för sin frustration och sitt utanförskap genom att göra v-tecknet och skrika slagord när de ser polis och militärer närma sig. De anklagas för att vara inblandade i terroristverksamhet.

Många av barnen har blivit fängslade utan dom eller rättegång. De får inte träffa sina advokater utan förhörs via telefonkonferens. Vilka som finns i rummet under förhöret och vilket tryck barnet utsätts för är okänt. Såväl advokater som psykologer kräver att detta förfaringssätt upphör.

Asylkommittén i Gävleborg är religiöst och politiskt obunden. Vintern 2011/12 drev vi en kampanj för att Barnkonventionen ska bli svensk lag och det var i samband med den kampanjen som vi blev uppmärksammade på de fängslade barnens situation i ett land som ratificerat Barnkonventionen.

Det är viktigt att det som händer offentliggörs, inte minst för att underlätta rehabiliteringen av de drabbade. Vi ställer oss bakom Föreningen för mänskliga rättigheters krav på att barnen ska släppas fria och få hjälp att bearbeta de trauman de utsatts för. Barnen ska inte behandlas enligt antiterroristlagen.

Situationen i Pozanti-fängelset och överallt där de mänskliga rättigheterna kränks måste uppmärksammas och bekämpas. Detta är särskilt viktigt när det gäller barn som har en sådan liten röst och makt i samhället.

Asylkommittén i Gävleborg

genom Anna Jörgensdotter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons