Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man bör inte begränsa sig till det rimligaste

Signaturen RB skriver (
19/7
) att tillvaron bara kan utforskas genom vetenskap och empirisk nyfikenhet. Jag tycker att det är klokt formulerat. Men man bör inte begränsa sig till att pröva de ting som tycks rimligast.

Annons

Banbrytande vetenskapliga resultat har framkommit när forskare gått emot gängse teorier och vågat tänka nytt och pröva nytt. Det mesta som är nytt möter visserligen i början motstånd. Till och med gick en professor från början emot tanken på att blodet cirkulerade i kroppen och vissa vetenskapsmän misstrodde idén om förekomsten av bakterier.

Varken Bibeln eller modern vetenskap uttalar sig om allt. De väljer att uttala sig om de ting de tycker är viktiga. RB talar om myter, fantasier och skrämmande påståenden i Bibeln men utan att ge något belägg för detta och inte heller exempel. Men den tilltagande ondska i världen som vi nu bevittnar är faktiskt skrämmande. Detta förvärrande av ondskan har förutsagts i Bibeln av Jesus själv men där beskrivs också den hjälp som erbjuds. Jag tycker att Bibelns syfte framför allt är att ge uppmuntran och tröst.

De påbud som måste efterföljas som RB uttrycker det, är inte att betrakta som krav i Bibeln, utan snarare vägledning för människors goda fungerande tillsammans.

Det är helt riktigt att människor skapat många gudar, såväl israeliternas guldkalv som stoder av annan metall, trä eller sten. Egendomligt är det ju att man kan tro på dylika döda ting. Men Bibelns Gud har däremot många verkligen erfarit.

Jag tror att man för att uppnå det behöver skaffa sig den erfarenhet som var Jesu rekommendation. Om någon vill göra Hans vilja skall han (hon) förstå om min lära är från Gud eller om jag talar av mig själv. Det skadar inte att pröva. Humanister och ateister och alla andra är säkert välkomna att göra det.

Kjell Norlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons