Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma på neonatal är inte patient

Svar till Lillemor Nilzén (11/9).

Annons

Föräldrar med barn som behöver vårdas på neonatalavdelningen befinner sig i en utsatt situation. Vi gör allt vi kan för att underlätta tillvaron för föräldrar som har sina barn i vår vård.

Vi vill gärna förtydliga vad som gäller när det handlar nyförlösta mammor och för tidigt födda barn. En nyförlöst mamma vårdas på BB och får som patient på BB mat och sjukhuskläder. När mamman skrivs ut är hon inte längre patient. Om barnet är för tidigt fött och behöver vård på neonatalavdelningen får föräldrarna tillgång till ett föräldrarum. Föräldrarna får bo nära barnet – men är inte inskrivna som patienter.

Det är inte mammorna som vårdas på neonatalen, utan barnen. Inga föräldrar får gratis mat på barnkliniken. Däremot finns möjligheten att beställa mat som man sedan får betala själv, då behöver man inte lämna avdelningen utan kan stanna hos sitt barn. Det finns även möjlighet att värma egen mat.

Det är endast patienter som per automatik blir erbjudna sjukhuskläder, men vi har några rockar för den som ändå vill låna kläder av oss. Vi rekommenderar dock att man har sina egna kläder på sig eftersom man snabbare får en friskhetskänsla om man har sina egna kläder.

När det gäller besök kan vissa barn och föräldrar ta emot besökare i dagrummet, men det är alltid doktorn som avgör vilka barn som är starka nog att lämna avdelningen. Neonatalen är en intensivvårdsavdelning och det stämmer att endast föräldrar och syskon får komma in. Det beror på att våra små patienter behöver lugn och ro och det är också otroligt viktigt med hygienen, eftersom för tidigt födda barn ofta har sämre immunförsvar än ett fullgånget barn.

De rutiner som vi beskriver är i stort sett desamma i hela länet och även i stora delar av landet. Det handlar om att vårda dessa sköra barn och samtidigt stötta föräldrar och syskon. Att underlätta deras situation så gott det går så att de kan koncentrera sig på sitt för tidigt födda barn.

Vi hoppas att detta besvarar dina frågor och också att vi tydliggjort vilka rutiner som gäller.

Margreth Hultin Rosenberg, verksamhetschef barn- och ungdomssjukvården, Landstinget Gävleborg, Ingegerd Lantz, verksamhetschef kvinnosjukvården, Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons