Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makten begränsar demokratin

Även i Ljusdal får vi finna oss i att känna av den sviktande världsekonomin. Det går inte längre att bara klaga och tro att pengar alltid finns någonstans. Det gör de inte längre!

Annons

Förslaget om skolnerläggningar resulterade i två synnerligen kritiska ledare i LjP och ett mycket upprört inlägg från förre ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, bun. Alla tre chockeras av att allmänheten hållits utanför utredningen genom den stängda dörrens politik. Vi behöver lugn och ro, menar ordförande. Och visst, öppna nämndsammanträden är ingen lagstadgad rättighet, och någon som helst rätt för åhörarna att delta aktivt med egna åsikter i sådana överläggningar finns inte. Därför blir ordförandes tal om lugn och ro fullkomligt obegripligt, om hon inte i förhand underkänner åhörarnas goda omdöme och väntar sig upplopp.

Enligt tidningens referat var det bara de två största partierna som ville ha sammanträde bakom stängda dörrar. Det är intressant. Det är alltid makten som är mest benägen att begränsa demokratin. Historien är vårt vittne.

Nu ska det bli intressant att se vad som händer i fortsättningen av den här tragikomiska historien. Ett vet vi med säkerhet: pengarna räcker inte för att driva verksamheten som hittills. Det är inte nämndens fel, inte kommunfullmäktiges heller. Även i Ljusdal får vi finna oss i att känna av den sviktande världsekonomin. Det går inte längre att bara klaga och tro att pengar alltid finns någonstans. Det gör de inte längre!

För skolans del har linjen varit tydlig sedan flera år på åtminstone en punkt: hellre behålla personal än lokaler som inte nödvändigtvis behövs. Lokaler kostar pengar vare sig de är fullsatta eller halvtomma. Det är logiskt att behovet av lokaler minskar, när antalet elever minskar. Ärligt talat vore det logiskt att även minska personalen, när eleverna blir färre. Eller?

Nerläggningar av skolor har alltid varit en smärtsam process. Föräldraprotester ingår som en naturlig del. Motsatsen vore onaturlig! Det är då starka och eniga politiker behövs. Det är tyvärr då modet sviker och politikerföraktet ökar.

Nu är väl Hybo i och för sig inget bra val för nerläggning. Enligt bun:s egen statistik kommer elevantalet där att bestå åtminstone under de närmaste fem åren. Betydligt värre är det för Ramsjö, där högstadiet redan om ett par år förlorar hälften av sitt redan låga elevunderlag enligt bun:s egen prognos. 12–13 elever är inte mycket som underlag för ett eget högstadium, om man inte kan finna nya pedagogiska grepp. Distansundervisning?

Men Hybo bör kanske vänta lite med att fira. Till syvende och sist är det inte bun som beslutar om nerläggningarna, utan kommunfullmäktige. Den situationen kan åtminstone teoretiskt uppstå i en trängd ekonomisk situation, att man måste se över vilka delar av bun:s verksamhet som är obligatoriska enligt lagen, och vilka delar som är frivilliga kommunala åtaganden.

Skulle man olyckligtvis tvingas väga Hybo skola mot musikskolan, är det inte svårt att gissa, vilken vågskål som är lättast.

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons