Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madeleinepark höjer Ljusdals status

Annons

Innan man tar bron över den glittrande Ljusnan möts man av Sture Collins storslagna spiral. Träslottet och kyrkan på vänster sida är anslående. Svänger man sedan av mot centrum ges verkligen känslan av att man kommit in i burgen och levande gammal miljö. Ja, det vill säga tills subkulturen i form av en Volvo samt en bensinmack skymmer gamla stan.

På rondellen med ogräset har politiker med vare sig konstutbildning eller förstånd låtit placera ett överarbetat dragspel. Inne i centrum kan, om oturen är framme, en ständigt vandrande, sjaskig jättebandyboll dyka upp. Vad värre är står där ett arkitektoniskt fiasko som har givits tillstånd att sätta upp en gigantisk röd skylt på anslående höjd. COOP alltså. På Postplan står två baracker på hjul som säljer mat (!) Vart tog stenskulpturerna vägen? Varför har banker och fastighetsmäklare och inte butiker fått etablera sig vid Postplan? Obegripligt. Där ska finnas affärer. På torget ska möjlighet för artister ges. Bygg en estrad!

I avsaknad av skönhetsråd har Ljusdal som köping blivit fult, löjligt och helt och hållet bakvänt. Det finns enkla lösningar att mildra intrycket. Tillåt inte Volvo och macken att hänga upp stora banderoller och ställa upp grälla GB-gubbar. Ersätt dragspelet till exempel med en skulptur som föreställer en häst. Bygden är känd för sitt hästfolk. Skulpturer av hästar har Stockholms stad magasinerade i sina hangarer för nedplockad, offentlig konst. En utlåning/gåva borde inte vara omöjlig.

Förmå COOP att inse vilken estetisk skada för köpingens kärna de tillfogar. Gör en ridstig genom köpingen. För trevnadens skull, placera gamla skrindor på olika ställen under sommarmånaderna då turister är här. Gör verklighet av de två parker som ska restaureras. Kalla den ena för prinsessan Madeleines park. Inte för att vi är rojalister, utan därför att Madeleine är hertiginna av Gästrikland och Hälsingland och att vi i Ljusdal ska utnyttja det. En invigning av parken av prinsessan skulle ringa in Ljusdal. Utsmycka parken med en barockskulptur som hovet skänker. Konsultera Rosehill om val av växter till parken samt till fler planteringar i köpingen. Sköt dem omsorgsfullt! Varje nedlagd krona på skötsel av vår köping samt satsning på ungdomarna får vi mångfalt igen. Hörni Politiker! Se helheten, för sjutton! Sitta timtal i möten och gneta detaljer räddar inte vårt Ljusdal.

Per Ölund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons