Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-nej till nytt länssäte

I måndags lämnades utredningen om landets länsstyrelser över till regeringen. Enligt denna ska 21 myndigheter bli elva stycken. Länsstyrelsen i Gävleborg kommer enligt förslaget att försvinna och detta är någon som vi starkt motsätter oss.

Annons

Sveriges riksdag och regering fattar många beslut varje år om hur allt ska skötas i Sverige. Länsstyrelsen ska se till att de besluten blir verklighet i länet på ett bra sätt. Myndigheterna ska även fungera som en länk mellan människor och kommunerna i länet å ena sidan och mellan regering och riksdag å den andra.

Vi anser att närheten till människorna är viktiga och att en sammanslagning inte ger några långsiktiga fördelar utan vi kan liksom tidigare ha två länsstyrelser, en i respektive län.

På länsstyrelsen i Gävle finns 250 anställda, med bred kompetens och stor kunskap. Gävle besitter många positiva egenskaper som centralort och är tillgängligare för invånarna i regionen. Även om nu orten skulle få behålla ett lokalkontor så är det viktigt var huvudkontoret ligger. Där kommer de högsta cheferna sitta, där sker utvecklingen och dynamiken är mer påtaglig. Vi anser att om förändringen genomförs kommer demokratin bli lidande genom sämre tillgänglighet för medborgarna.

Vidare ligger sedan 2010 även förvaltningsrätten i Falun och det är inte rimligt att en ort ska ha både högsta domstolsväsen och länsstyrelsen.

Den nya statliga indelningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2015. Vi moderater kommer att motsätta oss förslaget. För demokratins skull och för gävleborgarnas skull.

Tomas Tobé (M)

Margareta B Kjellin (M)

Lars Beckman (M)

riksdagsledamöter Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons