Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M är fel ute som vill skapa nya undantag i ett föråldrat LAS

/

Moderatarena lanserar sina förslag om första-jobbet-anställning i vällovligt syfte, men drar felaktiga slutsatser, skriver insändarna, Småföretagarnas riksförbund.

Annons

Att avgifter för arbetskraft är för höga och reglerna för att anställa är otydliga blir allt tydligare, men då måste väl också detta justeras?

I Sverige liksom i Danmark skapas nya jobb i små och medelstora företag. I Danmark har man med sitt flexicurity-system vid anställning skapat en rörligare och friskare arbetsmarknad. Dansk statistikmyndigheten konstaterar till exempel att fyra av fem nya jobb under 2015 års första månader gått till utlandsfödda människor. Då har ju ändå Danmark rykte om sig att vara mer främlingsfientliga än Sverige.

Moderatarenas förslag innehåller skrivningar om att första-jobbet-anställning ska gälla alla, utan några krav på kollektivavtal. Det är bra eftersom de flesta småföretag inte är anslutna till kollektivavtal. Unga människor i Sverige är i allt mindre utsträckning medlemmar i fackföreningar, varför förslaget får ses som modernt. Förslaget skulle därmed kunna fungera för just de grupper man riktar in sig på, men ett nytt undantag i LAS kanske inte är rätt väg. Hela LAS borde i stället revideras i grunden så att det kan fungera på en modern arbetsmarknad. Sedan LAS stiftades (1982) har massor med undantag införts och svensk arbetsmarknad har förändrats rejält under dessa mer än 30 år.

För att förenkla möjligheterna för småföretag att kunna anställa nya människor måste reglerna förenklas och kostnaderna för att anställa sänkas. Dessutom måste riskerna minskas, vilket enkelt kan göras genom att ta bort sjuklöneansvaret för, i första skedet, företag med färre än 10 anställda.

Leif Svensson

förbundsordförande

Erik Sjölander

näringspolitisk talesperson Småföretagarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons