Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på personalen inom förskolan!

/
  • Vi tar emot fler barn i förskolan, alltså är vi bättre. Eller? funderar Magnus Ludvigsson och Tereza Vanova-Benke, båda FP.

Två folkpartister ser med glädje att Söderhamns kommun klättrar på listan över Bästa skolkommun, men hittar några variabler som oroar dem.

Annons

Går igenom rankningen för Bästa skolkommun som Lärarförbundet kommer ut med varje år och Söderhamns kommun har klättrat totalt sett, inom några områden väldigt mycket. Men det är några variabler som oroar oss folkpartister.

Den första variabeln handlar om andelen barn i förskolan där Söderhamn har klättrat kraftigt. Vi tar emot fler barn i förskolan, alltså är vi bättre. Eller?

Vad beror det på att vi tagit ett sådant stort steg i rankningen, och vad blev konsekvensen? Vi i Folkpartiet vet att skrotandet av 15-timmarsregeln delvis är orsaken till detta. Konsekvensen av åtgärden blev att fler barn nu vistas längre tid på förskolan än tidigare. Detta har ökat trycket markant på personalen eftersom det inte anställts i motsvarande omfattning.

Ytterligare två variabler i samma undersökning sticker ut, det gäller lärartäthet och resurstilldelning där Söderhamn ligger närmare botten i rankningen. Vi anser att det finns en direkt koppling mellan dessa tre variabler och slopandet av 15-timmarsregeln.

Lärartätheten förbättrades förvisso något genom det så kallade Förskolelyftet, men delar av den personalförstärkning som gjordes handlade om ändrad arbetsform snarare än nyanställning eftersom vissa av de som anställdes redan fanns ute på förskolorna.

Det är ett allvarligt problem när personalen går på knäna. Situationen beskrivs som ohållbar.

Vi i Folkpartiet undrar närmast över när ytterligare nödvändiga satsningar kommer göras inom förskolan, för att åtgärda ett problem som på sikt riskerar få negativa konsekvenser för personal och elever i för-, och grundskola men även för ett framtida Söderhamn.

Som situationen beskrivits för oss så är det ändå imponerande att kommunens totala lärarkår som trots att de får slita hårt, ändå lyckas hålla sig friska. Det är nämligen det område där Söderhamns kommun sticker ut allra mest! En hedrande 28:e plats av landets totalt 290 kommuner när det gäller friska lärare. Men vår oro ligger i hur länge de orkar?

Nyligen så klubbades kommunens budget för de kommande fyra åren av fullmäktige. Den budget som vi i Folkpartiet lämnade tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, som senare föll i fullmäktigeomröstningen hade gett mer resurser till skolan under budgetperioden jämfört med majoritetens och övriga oppositioners budgetförslag.

Efter valet lovade vi i Folkpartiet genom koalitionspartiernas samarbetsöverenskommelse att vi tillsammans skulle vara kommunpolitikens vakthund mot de idéer som vill begränsa enskilda människors och familjers valfrihet och som oftare vill prioritera annat än skola och omsorg.

Det löftet kvarstår!

Magnus Ludvigsson (FP)

gruppledare

Tereza Vanova-Benke (FP)

ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons