Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på Björklund

På ledarsidorna i både den socialdemokratiska och liberala pressen ondgör sig en del journalister med jämna mellanrum över "major" Björklunds uppfattning om att Sverige har för svag försvarsmakt och borde ägna mer fokus på försvaret av vårt eget land och tona ner internationella uppgifter.

Annons

Man ifrågasätter även hans uppfattning om ett nytt hot från öster riktat mot Sverige, med viss rätt kanske, men ändå, Ryssland rustar och övar återigen i vårt närområde med förband om cirka 50 000 man, det vill säga en hel armékår, varför gör man det om man vill värna om normala förhållanden med sina grannar?

Den stora ryska luftlandsättningskåren moderniseras och övas och ska i år öva luftlandsättningar på Nordpolen vilket fått Kanadas regering att reagera starkt.

Vidare aviserar man från ryskt håll att man ska skaffa minst 40 nya attackatomubåtar som visst ska vara överlägsna US Navys. Varför?

Fem nya hangarfartyg är också inplanerade i rustningsplanen, varför?

Kan det möjligen vara därför som kärnvapennedrustningssamtalen med USA gått så smärtfritt? Man kompenserar med moderna konventionella stridskrafter vilket enligt min mening ökar risken för konflikter och nya krig i världen.

Under den stora "Ladogaövningen" med 50 000 man i fjol motiverades den med att man övade försvar av den snart utlagda gasledningen i Östersjön. Detta föder tankar om att man kanske från ryskt håll gärna vill ha "tillträde" till Gotland i en sådan situation, vilket vi i dag bara kan stå och se på. Jag förstår Jan Björklunds oro.

Inge Eriksson

Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons