Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna gärna men följ framför allt lagen!

I hälsingemedier har historien om hur landstingsledningen hanterat en JO-anmälan återgetts. Det är därför både modigt och angeläget att Charlotte Klötz, som en av de mig veterligt första politikerna i landet, påtalar och så skarpt kritiserar övergreppet.

Annons

I hälsingemedier har historien om hur landstingsledningen hanterat en JO-anmälan från Hudiksvallsläkare återgetts, bland annat med uppgifter om hur svaret till JO från landstinget innehåller tydliga antydningar om psykisk sjukdom hos anmälaren.

Charlotte Klötz, folkpartistisk landstingspolitiker, efterlyser därför i en debattartikel i Ljusnan (26/2) ett möte mellan fack och de politiker som vill göra någonting åt det Klötz anser bottnar i landstingets usla personalpolitik.

"Så här kan vi inte ha det" anser hon.

I den analysen instämmer säkert många inom sjukvården i Gävleborg.

Vad Klötz och andra politiker bör känna till inför det föreslagna mötet är hur den beskrivna metoden att minska trovärdigheten hos den som anmäler missförhållanden inom landstingen genom att utmåla personen som psykiskt sjuk används systematiskt. Inte bara i Gävleborg. Varianter finns, den vanligaste är obestyrkta brottsanklagelser.

Det är därför både modigt och angeläget att Charlotte Klötz, som en av de mig veterligt första politikerna i landet, påtalar och så skarpt kritiserar övergreppet.

Om hon verkligen önskar förändring räcker det däremot inte med ett möte mellan intresserade politiker och fack eller, som hon också föreslår, med politiker som bättre lyssnar på personalen.

Obestyrkta påståenden om psykisk sjukdom innebär grovt förtal, en brottsrubricering som vid fällande dom handlar om upp till två års fängelse. Att anklagelsen formulerats av höga företrädare för en sjukvårdsorganisation som kritiserats i en anmälan är ännu allvarligare eftersom misstanke då uppstår om att den kan ha gjorts med hjälp av intrång i patientjournal.

Charlotte Klötz är företrädare för den lagstiftande makten som den sett ut sedan den västerländska demokratins födelse på 1700-talet. I uppdraget ingår ansvar för den dömande makten.

Den misstanke om brott hon framför måste polisanmälas. Sedan kan hon tillsammans med övriga politiker tryggt samtala med sjukvårdspersonal.

Anders Mansten

Vikarierande anestesi och IVA-läkare i Bollnäs och sjukvårdspolitiker i Norrbotten. Tidigare utsatt för samtliga ovan nämnda varianter av övergrepp från landets nordligaste landsting. Samt avsked.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons