Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lycka till med arvet, Bydén

/
  • Lycka till med arvet, Micael Bydén, skriver Inge Eriksson (SD).

Häromdagen presenterades Sveriges nästa överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén av försvarsminister Peter Hultqvist framför tv-kamerorna, skriver Inge Eriksson (SD) som önskar honom "lycka till med arvet".

Annons

Det förvånansvärt lilla pressuppbådet på plats ställde så vitt jag kunde förstå ingen större mängd frågor utan presentationen gick tämligen snabbt.

Men en fråga fick Micael Bydén och det var vad han ansåg vara den största uppgiften för honom och försvarsmakten och jag kunde bara le och ana vad svaret skulle bli. Jo! Personalförsörjningen, det vill säga rekrytering av soldater och sjömän.

Redan innan beslutet togs i riksdagen 2009 (med endast tre rösters övervikt) att försvaret skulle bli ett yrkesförsvar med anställda soldater eller kontraktsanställda förstod jag och många med mig att det skulle bli stora problem att fylla en försvarsmakt med personal i ett land där ord som yrkessoldater, yrkesförsvar aldrig accepterats i den Svenska folksjälen. Ett försvar som inte längre är förankrat i hembygden.

Vi fick rätt och det visste vi. Försvaret har lagt ner otroliga summor på rekryteringskampanjer under åren som inte alls gett de resultat man velat se och nu ska man försöka stoppa tappet på personal med en premie om cirka 50 000 kronor efter genomförd tid och kontrakt. Min personliga uppfattning är att detta utryckningsbidrag inte heller kommer att hjälpa.

Att avskaffa värnplikten var och är det största militärstrategiska misstag som någonsin gjorts i Sverige i modern tid. En tro, en förhoppning och en önskedröm grep tag i våra riksdagspolitiker som äntligen trodde att nu kan vi göra försvaret till ett särintresse berett att skickas utomlands om nån vill ha våra tjänster.

Vi ser nu i stället ett allt mer hotfullt Ryssland som bevisligen redan för ett psykologiskt krig mot väst och även mot Sverige, man kränker både luftrum och sjögränser med stridskrafter för att skrämmas och tala om att "we are back in business".

Att Ryssland skulle komma tillbaka på världsarenan som militär stormakt förstod väl alla som läst historien men inte den förra borgerliga regeringen och det verkar inte som Peter Hultqvist vågar se sanningen i vitögat heller utan tror i stället att lite mer pengar till utbildning och ett rejält utryckningsbidrag ska visa de svenska klorna.

Lycka till med arvet, Micael Bydén.

Inge Eriksson

Sverigedemokraterna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons