Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF ställer upp faktafel

Att LRF helt oemotsagda får uttala sig om hur dåligt Köttfri måndag är med rubriken Löjeväckande kampanj är för mig ett lågvattenmärke för tidningen.

Annons

Att sedan en köttproducent ensidigt får uttala sig om hur bra det är att äta kött är som att låta Saab berätta om hur bra bilen är – eller för den delen en knarklangare som får förklara att knark är ofarligt.

Köttproducenten Jan Thorén far dessutom med en hel del faktafel, och det publicerar tidningen utan att kolla upp det.

Att det till exempel inte skulle göra någon skillnad med en köttfri dag i veckan är helt osant. Det skulle göra en jättestor skillnad. Och det handlar inte om att köpa svenskt kött i stället för utländskt – vegetarisk mat är ändå långt klimatsmartare, oavsett om man skulle frakta det tre varv runt jorden innan det hamnar på tallriken.

LRF:s argument går ut på att om man bara dricker mjölken och slänger köttet så är det resursslöseri. Lösningen är så klart att minska antalet kött och mjölkdjur – inte att föda upp fler och använda alla delar av det. Detta vet så klart LRF men väljer att inte nämna det, således nämner inte tidningen det heller.

Här är ett enkelt exempel; svenskt kött släpper ut 32 kilo växthusgas per kilo kött. Sojabönor från Brasilien 0,32 kilo gas per kilo böna. Man förstår rätt snabbt att transporten spelar en försvinnande liten roll i sammanhanget.

Ronnie Hammarstedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons