Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lottade sommarjobb?

Anledningen till att min son inte får jobb är naturligtvis den att vi inte har någon släkt i kommunen. I nästan alla fall är det ju så det går till att få jobb, tyvärr även med de kommunala sommarjobben.

Annons

Jaha, då var det dags för mina två ungdomar att söka sommarjobb igen. Förra året sökte min son 19 jobb och fick inget. Ändå var han 18 år och hade körkort. Vad tar jag mig till om ingen av mina ungdomar får jobb i sommar? Inget studiebidrag och inget sommarjobb betyder 0 kronor i plånboken. Det svider i ett mors hjärta när sonens kompisar skryter om alla pengar de tjänat och kan använda på mobiler, datorer, resor och märkeskläder.

Anledningen till att min son inte får jobb är naturligtvis den att vi inte har någon släkt i kommunen. I nästan alla fall är det ju så det går till att få jobb, tyvärr även med de kommunala sommarjobben. Jo, jag vet, det heter att de "lottar" ut jobben men det har jag svårt att tro. De som har tur i "lottningen" är ofta ungdomar med släkt som jobbar i kommunen. Eller ungdomar med "fina" efternamn.

Hur kan det förresten komma sig att samma person får samma sommarjobb två år i rad? En fantastisk tur eller... Har även hört talas om att personer blir uppringda och erbjudna jobb när någon annan lämnat återbud. Personer som hade jobbet föregående år.

Jag skulle önska att ni på kommunerna skulle ta in någon utomstående att övervaka er lottning, så att alla ungdomar får samma chans. Varför helt enkelt inte låta de ungdomar som fått chansen att tjäna lite egna pengar ett år få stå tillbaka året därefter. Mina barn vill också kunna åka på alla musikfestivaler och kunna unna sig ett och annat. Nu får de nöja sig med de slantar som jag ev. kan avvara.

Jag vill avsluta med att ge en eloge till de enda två arbetsgivare som förra året skickade ett brev och tackade för visat intresse efter min sons 19 ansökningar: Nefab och Alfta församling. Tack för att ni behandlar ungdomar med respekt.

Hoppfull mamma från Ovanåker

Svar från Ovanåkers kommun: Ovanåkers kommun avsätter 350 000 kronor till sommarjobb för ungdom som ger 43 sommarjobb. Alfta-Edsbyns Fastighets AB tar in 17 ungdomar till en kostnad av 200 000 kronor. Det blir totalt 60 sommarjobb.

Lottning sker då skattepengar finansierar sommarjobben inom kommunen. Anställdas barn har inte förtur till arbeten vilket är en stor skillnad mellan kommunen och privata företag. Om någon ungdom tackar nej till sommarjobb så dras en ny ungdom och rings upp för att få ett ja innan ett anställningsavtal skrivs. Ansvariga för rekryteringen kontaktar varandra så att inte dubbla jobb erbjuds.

Ungdomar som går omvårdnadsprogrammet tas ut i första hand till äldreomsorgen enligt en överenskommelse med gymnasieskolan.

Det är drygt 200 ungdomar som söker sommarjobb hos kommunen och Alfta-Edsbyns Fastighets AB. För ungdomar över 18 år finns även möjlighet att söka sommarvikariat inom äldre- och handikappomsorgen.

Ovanåkers kommun skickade tidigare ut brev till de ungdomar som inte fick sommarjobb men då de flesta ungdomar i dag är ute på webben, samt besparing, har informationen lagts ut på hemsidan när sommarjobben är tillsatta.

De synpunkter som insändaren lämnar har framförts av någon förälder med jämna mellanrum. Den avgörande faktorn är det försämrade läget på arbetsmarknaden för ungdomarna, vilket också sätter press på föräldrarna. Kommunen kan inte garantera alla ungdomar sommarjobb och självfallet ska det upplevas som rättvist hur de fördelas.

Lars Follstedt

arbetsmarknadsansvarig

Ovanåkers kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons