Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Los inte hårdare drabbat än andra platser

Svar på Conny Englunds insändare (
4/1
) om biblioteksfilialen i Los:

Annons

Englunds inlägg angående biblioteket i Los innehåller vissa sakfel som måste rättas till. Det finns till exempel inga planer i dag på att ändra de ordinarie öppettiderna på biblioteket i Los. Det är också lätt att läsaren får intrycket att det bara är biblioteksfilialen i Los som har drabbats och dessutom extra hårt. Så är inte fallet. Alla kommundelar berörs och lika mycket procentuellt sett, av de besparingar som sker på biblioteksverksamheten i kommunen.

Sparkravet för biblioteksorganisationen är en miljon kronor, nästan tio procent av biblioteksorganisationens budget 2014. Neddragningarna som beslutats i laga ordning, ska ske under tre år och de första sparåtgärderna började genomföras redan under förra året. Även om målsättningen vid planeringen varit, att behålla en fungerande organisation i hela kommunen, med resurser fördelade efter behov, så är det omöjligt att genomföra en så stor besparing utan att det märks. När det handlar om så mycket pengar, så är det också oundvikligt, att personalminskningar måste göras. Flera tjänster försvinner eller blir neddragna i organisationen genom sparbetinget. Andra sparåtgärder vidtas dessutom, som också de påverkar hela organisationen.

Los-området är inte hårdare drabbat än övriga delar av kommunen. Tvärt om så har särskild hänsyn tagits till Los, på grund av det geografiska läget. De ordinarie öppettiderna kommer som sagt inte att förändras i Los under 2016. Det som kommer att påverkas i Los i år – liksom i hela organisationen – är vikarieförsörjningen. Det kommer att vara mer stängt sommartid till exempel. Sommarstängda filialer är vanligt förekommande runt om i landet, även i vårt eget län och till och med på turistorter. Fast personal, som har större betydelse för verksamhetens kvalité under året, har i detta trängda läge prioriterats framför vikarier.

En fråga som kommer att sluka en stor arbetsinsats och stora ekonomiska resurser framöver, är återställandet av huvudbiblioteket i Ljusdal efter brandattentatet mot förvaltningshuset hösten 2015.

Birgitta Sandqvist-Andersson

bibliotekschef, Ljusdals kommunbibliotek

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons