Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönelyft höjer inte sjukersättning

Hur mycket får man i sjukersättning?
Hel inkomstrelaterad sjukersättning ger dig 64 procent av din antagandeinkomst, den inkomst som försäkringskassan beräknar att du troligen skulle ha haft om du hade fortsatt att arbeta.

Annons

Detta skriver försäkringskassan i sin egen broschyr.

Naturligtvis tror jag då att de har gjort fel, när jag får en betydligt lägre ersättning. Men ack nej, försäkringskassan gör inte fel! De gör bara som regeringen har sagt åt dem att göra, enligt handläggaren. Antagandeinkomsten den är framräknad maskinellt och går därför inte att redovisa. Helt osannolikt! I vilken broschyr står det? Ingen som jag har hittat i alla fall. Dessutom finns det uppenbarligen ingen anledning att förklara hur man räknar.

I nästan tio år har jag haft halv sjukersättning och kämpat på med arbete på halvtid tills jag brakade ihop igen. Som tack backar försäkringskassan tio år och använder den antagandeinkomst, som man kom fram till då jag fick min första sjukersättning, en antagandeinkomst som är väldigt mycket lägre än den skulle bli om man räknade i dag i stället.

Trots alla dessa år höjs inte min slutliga sjukersättning en endaste krona! Oavsett att jag har haft rejäla lönelyft under tiden på min halvtidsanställning.

Det finns väl någon annan hög tjänsteman eller regeringsledamot som bättre behöver de kronor, som försäkringskassan tar av mig. En "sketen" arbetare är inte värd mycket i dag. Tyvärr fortsätter man att slå på dem som redan ligger. Det förvånar mig inte om de också hoppas på att man ska dö så snart som möjligt. För varför ska man belasta samhällsekonomin med åldersstigna, sjuka och lytta, när det finns högpresterande mångmiljonärer, som bättre behöver pengarna.

Snart två år kvar till "den riktiga pensionen"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons