Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala innovationer skapar tillväxt

Innovation leder till tillväxt som leder till välstånd. Företag, kompetenser, kapital, innovationer och därmed tillväxt är mer rörliga i dag än någonsin tidigare – nationellt och internationellt, skriver Kenneth Nilshem.

Annons

Morgondagens vinnare är de regioner eller länder som besitter förmågan att driva fram innovationer. För att stödja den utvecklingen behöver många aktörer – företag, innovatörer, kommuner, myndigheter, skolor, akademi, finanssystem, ideella aktörer och invånare – tillsammans skapa förutsättningarna för att nya idéer ska kunna skapa välstånd.

Ja, så ser inledningen ut i det dokument som heter Så arbetar Region Gävleborg med innovationsfrågor – En innovationsstrategi för Gävleborg. Under den första punkten, Innovationsarbetet i Gävleborg, kan man läsa följande: Innovation skapas av människor. För att skapa innovation måste en eller flera människor våga, vilja, kunna och tänka nytt. Innovation är att kombinera gamla sanningar på nya sätt, ofta som idéer sprungna ur möten mellan olikheter. För att innovationer skall uppstå måste den omgivande miljön vara tillåtande och uppmuntrande, vilket förutsätter acceptans för både misstag och framgång.

Ur mitt perspektiv liknar det för övrigt hur vi jobbar med landsbygdsutveckling och annan lokal utveckling.

I Översikt Gävleborgs innovationssystem finns många aktörer, däribland den ideella föreningen LIST, entreprenörsnätverket lokala innovationer som skapar tillväxt. Regionen och kommuner finns där, bland dem Bollnäs kommun.

I kretsen runt LIST finns ALMI företagspartner, Movexum, Högskolan i Gävle, Region Gävleborg, Bollnäs kommun och Leader Hälsingebygden.

LIST är en länstäckande ideell opolitisk förening som hjälper uppfinnare och företag genom att koppla ihop dessa med den erfarenhet och kunnighet som finns i det breda och väl fungerande nätverket. LIST erbjuder allmän rådgivning, alltifrån immateriella rättigheter till produktionstekniska funderingar. Kan också i viss mån hjälpa till att få ut produkter på marknaden.

LIST hjälper den som har en ide som kan bli en uppfinning att hitta rätt. En listig rådgivning baserad på reell kompetens och erfarenhet.

Konceptet LIST fungerar mycket bra, konkret och nära människor, innovatörer i verkligheten. LIST är en värdefull spelare i det arbete med förverkligandet av innovationsstrategin som nu måste göras i vår kommun och i vår region.

Bollnäs kommun och Region Gävleborg måste därför med gemensamma ansträngningar se till att innovationsnätverket LIST och dess verksamhet säkras långsiktigt, utifrån det som skrivs i strategin, bland annat om att skapa förutsättningar för att nya idéer ska kunna skapa välstånd. En uppmuntrande miljö från det offentliga.

Innovationer skapar lokal och regional tillväxt. Det vi så väl behöver i vår del av landet!

Kenneth Nilshem

ledamot i kommunfullmäktige och regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons