Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löjeväckande höra fördelarna med storregion

Det är närmast löjeväckande att höra fördelarna med en storregion, fördelar som i dag är en realitet, sjukvård, arbetsmarknad och utbildning fungerar bra dag, så lägg ner hela projektet, börja om och gör rätt, skriver Einar Ekström.

Annons

Företrädare för bildandet av storregionen framhåller en rad fördelar med det. Att tillhöra Svealands Regionen ger tillgång till en rad kvalificerade utbildningscentra. En undran i sammanhanget är, får vi inte i dag utnyttja dessa utbildningar?

Arbetsmarknaden vidgas heter det, geografiskt kan vi inte flytta arbetsmarknaden närmare oss och den står i dag helt öppen. Starkare ekonomi, vilket betyder att färre personer får mer pengar att hantera, men fördelas på fler intressenter, summa lika med 0!

Facit om ekonomin kan vi hämta från region västra Götaland, det blev mer kostsamt efter bildandet av regionen, vad säger att vår tänkta region inte går samma väg.

Inför att ett så långsiktigt beslut står för dörren, måste förespråkarna klart och entydigt deklarera vilka effekter regionbildningen får, det duger inte att slentrianmässigt upprepa falska fakta.

Fråga 1: Hälsingland är det landskap som har ett utav landets högsta arbetslöshet, om vi ingår i storregionen halveras arbetslösheten, kan vi då räkna med EU stöd för att bekämpa arbetslösheten i lika hög omfattning som tidigare? Eller ska vi ur den aspekten dela upp regionen igen?

Fråga 2: Totala skatteintäkter för alla i storregionen för år 2014 var 36 miljarder, när regionen är bildad och skattesatsen har jämnats ut kommer Gävleborgarna att behöva betala in 111 miljoner mindre. Kommer vi i vårt län att kunna räkna med bättre vägar, sjukvård, utbildning, etcetera?

Man undrar om regionråden, direktörer och andra höga tjänstemän agerar i frågan mot bättre vetande, eller är det ett rop på hjälp.

Alldeles säkert är att storregionen blir dyrare och att demokratin försämras drastiskt.

Det är närmast löjeväckande att höra fördelarna med en storregion, fördelar som idag är en realitet, sjukvård, arbetsmarknad och utbildning fungerar idag, så lägg ner hela projektet, börja om och gör rätt.

Einar Ekström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons