Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Logiskt och motiverat sätt att skaffa bostad

/

Utrikesminister Margot Wallströms bostadsförhållanden har aktualiserat ett problem som tidigare inte uppmärksammats, skriver Bo Hellberg.

Annons

Den som utses till statsråd i en svensk regering förutsätts kunna komma från hela landet och att under sin tid som statsråd kunna bo i Stockholm. Har man inte sedan tidigare en bostad i Stockholmsområdet måste man på kort tid skaffa sig en sådan om man inte vill bo på hotell.

Att vända sig till bostadskön är inget realistiskt alternativ. Återstår då att förvärva en bostadsrättslägenhet eller köpa en villa. Med det tidsperspektiv som en statsrådspost har innebär det att detta kanske inte är ett realistiskt alternativ och kanske inte heller önskvärt då skaran av möjliga statsråd skulle begränsas utifrån ekonomisk förmåga.

Sett i detta perspektiv förefaller det både logiskt och motiverat, och i realiteten enda alternativet, att försöka skaffa sig en lägenhet via kontakter. Wallström fick denna möjlighet via fackförbundet Kommunal. I det kontrakt som skrevs, om än inte fullt juridiskt korrekt, försäkrar hon sig om att hon inte går före andra i bostadskön och att hon inte heller kommer att få besittningsrätt, som av många skulle ses som en otillbörlig förmån.

För en vanlig medborgare verkar detta både klokt och redbart i syfte att inte tillskansa sig fördelar nu eller på längre sikt. Detta förhållande hävdar vissa jurister är speciellt graverande då det knyter bostadskontraktet direkt till hennes uppdrag som utrikesminister. I det fall hon hade fått ett kontrakt med besittningsrätt skulle det å andra sidan vara en otillbörlig förmån och misstänkt muta. Således ett moment 22!

De flesta nuvarande och tidigare statsråd som inte har sin hemvist i Stockholm har rimligtvis hamnat i samma situation och har löst problemet på olika sätt. Innan man fördömer och eventuellt dömer Wallström för tagande av muta, bör man granska hur andra statsråd, inte bara i nuvarande regering, löst sina bostadsproblem. Vilka hyresvärdar kan godtas utan att det kan betraktas som bestickning och tagande av muta? Kan tillfälliga hyreskontrakt kopplade till uppdraget vara acceptabla? Kan ett hyreskontrakt med besittningsrätt vara invändningsfritt i detta avseende?

Hur man än vänder sig har man ändan bak!

Bo Hellberg

liberalerna

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons