Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal psykisk ohälsa

Vi måste satsa, våga för att vinna. Ingjut framtidstro i befolkningen och företagarna.

Annons

Man läser tidningen dag efter dag, får den ena käftsmällen efter den andra. Företag läggs ner, folk får gå på grund av arbetsbrist, sjukvården ska spara, BB läggs ner, Ljusdals kommun nermonteras till sista gatsten.

Det är enkelt i dag att bli en domedagsprofet. Till skillnad mot tidigare domedagsprofeter, så stämmer det man nu säger. Nackdelen med att vara en domedagsprofet, är ju att man knappast ingjuter hopp och framtidstro i människor.

Ack denna framtidstro. Finns det någon som har den i dag? Ungdomar springer från skolan och rakt in i socialtjänstens armar. Vissa blir arbetslösa och får leva på sådan svältlön att de knappt har råd att bo i annat än historiens fattighus (för så vill Reinfeldt ha det).

Kostnaderna för socialtjänsten kommer bara att öka och öka, kommunerna blir tvungna att spara mer och mer. Snart har vi inget sjukhus, inget BB, inga stora arbetsgivare inom industri, ingen handel värd namnet. Skolor och daghem läggs ner, ungdomar flyttas flera mil ifrån hemmet in i helt nya miljöer, kvaliteten minskar. Människor kommer att fly kommunen. Om inte för att de flyttar, så för att handla.

Med sådana besparingar och det klimatet vi har i dag, så kommer den psykiska ohälsan hos människor att bara öka och öka. Detta leder i sin tur till högre brottslighet, fler missbrukare, fler självmord med mera.

Människor som mår dåligt i dag, söker nämligen sällan tröst och stöd hos Gud som vi gjorde förr i världen – alkohol och droger är enklare och mer lockande. Folk kan inte känna någon stabilitet eller trygghet.

Så om jag får säga det rakt ut. Ge f-n i vårt BB, spara på administration hellre än arbetskraft, sätt press på riksdag och regering att göra upp stödplaner för alla de småorter som löper risk att dö ut.

Vi måste satsa, våga för att vinna. Ingjut framtidstro i befolkningen och företagarna. För ett riktigt gammalt uttryck säger, "tron kan försätta berg". En företagsledning som skött sitt jobb såsom riksdag, regering och kommuner sköter sitt, hade fått avgå för länge sedan. Tyvärr fungerar det inte likadant inom politiken. Det är de enda ställena man kan göra ett otroligt dåligt jobb, och ändå sitta kvar.

Så. Varför sparas det jämt på det som behövs mest?

Benny Bergström

Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons