Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal måste byggas för framtiden

Ljusdal behöver fler jobb för att vi ska bli fler invånare.

Annons

I år har vi hittills blivit 32 invånare färre. Utvecklingen kan endast vändas genom ett långsiktigt arbete där vi alla tillsammans tar till vara och utvecklar de möjligheter som finns i vår kommun. En möjlighet som vi har är skogen och bioenergi är framtiden.

Bioenergiproduktion kan ge en rejäl skjuts åt vår bygd. En förutsättning för det är att det går att på järnväg transportera bioenergiprodukter ur kommunen. Om vi ska klara det behöver vi en kombiomlastningscentral som kan hantera både rundvirke, bioenergi och trävaror. Kombiomlastningscentralen bör ligga på ett område som är tillräckligt stort för att tillåta expansion.

På Östernäs ska det byggas för handel som ger nya jobb och timmerterminalen ska bort ur centrum. Socialdemokraterna har haft timmerterminalen på dagordningen i över tio år och den ligger fortfarande kvar.

Kommunen kan bara utvecklas genom att vi tittar framåt och planerar för utveckling. Tar vi frågorna som de kommer, här och nu, är det risk för att allt blir fel. Risk för att olika intressen ställs mot varandra.

Nu jobbar många med att få fram svaren på hur vi får till en kombiomlastningscentral. Det finns frågetecken som måste rätas ut och alla frågor behöver bli besvarade. En kvick-fix kan göra att vi kommer att gräma oss i decennier. Det är viktigt att spekulationer och tro ersätts med fakta. Nydanarna och SRD har föreslagit att kommunen tillsätter en projektledare som fokuserar på och hjälper till med att få till en kombiomlastningscentral.

Visst, det går att lägga energi på att fråga varför timmerterminal inte är borta ur centrum efter så många år. Men det är bättre att lägga energin på att hitta lösningar som inte hämmar den långsiktiga utvecklingen. Under tiden pågår arbetet med att bygga Östernäs och planering för infrastruktur som planfri korsning, rondeller med mera för ett bättre trafikflöde och tillgänglighet till Östernäs.

Lärdomen av det arbete som pågår är att vi utvecklar kommunen genom att i tid planera för framtiden och att ha en tidshorisont på tre till fem år.

Lasse Molin (M)

Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons