Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal förlorar när riskkapital flyttas till storstäderna

Att lägga ner Inlandsinnovation kommer att leda till att det redan magra utbudet på riskkapital i Ljusdal bantas än mer och centraliseras till storstadsregionerna.

Annons

I onsdags, den 16 juni, fattade riksdagen beslut om hur investeringar från det statliga riskkapitalet ska fördelas. Norrland, Värmland och Dalarna har i och med beslutet förlorat de nästan två miljarder i riskkapital som riktats mot företag i detta geografiska område. Centerpartiets förslag om att behålla Inlandsinnovation fick inget gehör, varken hos riksdagen eller näringsminister Mikael Damberg.

Riksdagens beslut innebär att det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation, som har sitt huvudsakliga fokus på företag i norra Sverige, kommer att avvecklas och pengarna, drygt 2 miljarder, att flyttas till ett nationellt riskkapitalbolag. Av alla partier var det bara Centerpartiet som stod upp för att Inlandsinnovation skulle behållas.

Det som regeringen nu tänker göra med Inlandsinnovation kommer att straffa halva Sverige. Man kommer att avveckla bolaget, som skapades 2010 som en riktad satsning i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands, Västernorrlands och Gävleborgs län. Det utvidgades senare till att även omfatta Dalarnas och Värmlands län för att stärka och ta till vara den tillväxtpotential som finns i berörda områden och för att komplettera en i princip obefintlig riskkapitalmarknad.

Enligt Tillväxtanalys rapport Riskkapitalmarknaden i Sverige 2013 hamnar redan i dag omkring 80 procent av allt riskkapital i de tre storstadsregionerna. Stockholm stod för över hälften av de procenten. Att lägga ner Inlandsinnovation kommer att leda till att det redan magra utbudet på riskkapital i Ljusdal, Dorotea, Säffle, Vansbro och Kiruna bantas än mer och centraliseras till storstadsregionerna.

Det är för oss och Centerpartiet inte acceptabelt att ett av de mest sårbara områdena i landet, i fråga om riskkapital, ska avvara 2000 miljoner kronor i investeringskapital till förmån för de större städerna. Om regeringen menar allvar med att hela landet ska växa borde Inlandsinnovation behållas och fortsatt verka inom de berörda länen.

Små och växande företag är Sveriges jobbskapare. Den svenska politiken måste se till att driftiga företagare har möjlighet att få kapital till att växa och anställa – oavsett var i landet de verkar. Frågan kvarstår: Damberg, ska regionerna i norr få betala för storstädernas tillväxt?

Helena Lindahl (C)

riksdagsledamot

näringspolitisk talesperson Västerbotten

Sören Görgård (C)

kommunstyrelsens vice ordförande

Ljusdals kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons