Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal – en framtidskommun?!

När Högskoleverket nyligen presenterade en undersökning om de framtida behoven av arbetskraft var det en grupp som stack ut – lärarna. Rapporten visar att det finns ett skriande behov av nya lärare. Lärarförbundet har under lång tid pekat på att en nationell lärarkris knackar på dörren.

Annons

Samtidigt som många lärare går i pension de kommande åren väljer lärare att lämna yrket och unga väljer bort läraryrket. Huvudskälet är lönen. Summan av denna ekvation borde för de flesta vara alarmerande. Det är därför som Lärarförbundet har krävt – och också fått – mer än andra yrkesgrupper i årets avtalsrörelse.

Ljusdals kommun har valt att lägga sig strax över den lägsta garanterade nivån. Det är positivt att man visat en vilja att satsa på lärarna, även om det hade krävts betydligt mer än så för att mota den nationella lärarkrisen.

Å andra sidan finns kommuner som faktiskt satsar och förstår att man inte kan snåla på lärarlöner. Fyra kommuner som går före är Oskarshamn, Lekeberg, Älvdalen och Ängelholm, som har satsat mer än 1 procent över avtalets lägsta nivå på 4,2 procent, där Oskarshamn toppar med 6,57 procent.

Lärarna har tecknat ett långt avtal, som dessutom är sifferlöst de sista två åren. Det innebär att politikerna i Ljusdals kommun har möjlighet att inte bara nu, utan i flera år framöver, prioritera lärarna.

Därför är det upp till bevis för vår kommun att ge lärarna mer än andra även 2013 och åren därefter för att kunna hävda sig bättre i lärarnas löneliga. Fler kommuner måste inse värdet av att investera i lärarna för att skapa en bra skola. Inte bara för lärarnas skull, utan för elevernas och hela Sveriges skull. Vill Ljusdal vara en framtidskommun måste man satsa på offensiva lärarlöner.

Christina Höglund

ordförande

Lärarförbundet Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons