Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal drar ner för de mest utsatta

I omsorgsnämndens besparingsiver har nu turen kommit till gruppboendet Backatorp. Ett gruppboende för två funktionsnedsatta män som nu ska tvingas flytta till ett så kallat satellitboende.

Annons

Omsorgen i Ljusdal gör det lätt för sig när man väljer att flytta från lokaler och fastigheter i besparingssyfte.

Först hade vi Koppargården som byggdes av Ljusdalshem på uppmaning av omsorgsnämnden. När galoscherna ej längre passade, valde omsorgen att lämna Koppargården, varvid notan för Ljusdalshems hyresgäster blev dryga 25 miljoner kronor.

Nu har Ljusdalshems hyresgäster åter igen drabbats av omsorgens besparingsiver. Denna gång är det Nyholmen, som Ljusdalshem byggt på uppmaning av omsorgen. Återigen lämnar omsorgen lokalerna som har blivit iordningställda för omsorgens behov. Den här gången blir notan för Ljusdalshems hyresgäster ca 3,8 miljoner kronor, då Ljusdalshem rekommenderats att riva Nyholmen.

Anser de styrande i omsorgsnämnden att det är helt i sin ordning att Ljusdalshems hyresgäster på detta sätt skall bidra till omsorgens kostnader, först via kommunalskatten sedan via hyreshöjningar.

När det gäller fastigheten Nyholmen uppstår ytterligare problem för Ljusdalshems hyresgäster.

Det har framkommit att omsorgsnämnden, utan att över huvd taget informera Ljusdalshem, valt att placera människor med svåra missbruksproblem på Gärdeåsen men även i Järvsö.

Tanken bakom Nyholmen var att upprätta ett boende för människor med svåra missbruksproblem.

Avdelningschef Tomas Renshammar uttalar sig i LJP att omsorgen ej har behov av Nyholmen, inte så konstigt när man i stället väljer att placera de boende på Nyholmen i Ljusdalshems ordinarie bostadsbestånd.

Farhågor finns nu att hyresgästerna på Gärdeåsen kommer att finna otrygghet i sitt boende och känner sig tvingade att flytta från Gärdeåsen. Vilket skulle medföra fler tomma lägenheter för Ljusdalshem. Nyholmen var ett boende för människor med svåra missbruksproblem och dessa människors ska inte behövas slussa runt i samhället, de hade redan en trygghet på Nyholmen.

Cyniska besparingar görs nu på de mest utsatta människorna i vårt samhälle.

I omsorgsnämndens besparingsiver har nu turen kommit till gruppboendet Backatorp. Ett gruppboende för två funktionsnedsatta män som nu ska tvingas flytta till ett så kallat satellitboende.

Ingen konsekvens- eller medicinsk analys har gjorts av omsorgsnämnden. Den medicinska expertisen varnar för konsekvenserna om dessa funktionsnedsatta män tvingas flytta från Backatorp.

Folkpartiet har försökt och kommer att göra allt som står i vår makt för att förmå omsorgsnämnden att ta tillbaka sitt beslut, och inte lägga ner Backatorp.

Men hur ser kommunledningen på omsorgsnämndens besparingar, som innebär att de mest behövande i samhället ej erbjuds adekvat boende samt att Ljusdalshem så sakteliga nedmonteras utan hänsyn tas till bolagets hyresgäster.

Vem bär ansvaret, omsorgsnämnden eller kommunledningen?

Harald Noréus

Folkpartiet Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons