Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktig närhet måste få kosta

Landstinget har ett avtal med räddningstjänsten om sjukvårdslarm. Det går ut på att räddningstjänsten vid ”hjärtlarm”, där inte ambulansen kan infinna sig på direkten, efter begäran från larmcentralen skickar ett team som kan ge hjärtmassage, använda defibrillator med mera innan ambulansen kommer.

Annons

Hittills i år har det varit 44 sådana utryckningar i södra Hälsingland. Det torde inte vara alldeles lätt att på larmcentralen per telefon med 100-procentig säkerhet bedöma om räddningstjänstens insats är nödvändig eller inte. För varje utryckning får kommunens räddningstjänst 1 300 kronor.

Landstinget har vid flera tillfällen velat dra in på antalet utryckningar, underförstått att verksamheten skulle vara för dyr. 44x1 300=57 200 kronor tycker i alla fall jag är en låg kostnad, även om bara ett liv skulle räddas och/eller framtida funktionsnedsättning undvikas. Mot bakgrund av kostnaden och potentialen för att liv kan räddas, förstår i varje fall inte jag landstingets ifrågasättande av nuvarande ordning.

Jag är en av dem som haft hjärtstillestånd och där hjärtat efter Räddningstjänstens defibrillering kom i gång. Tack vare den insatsen och efterföljande professionell vård och behandling på hjärtintensiven på Bollnäs sjukhus är jag i dag helt återställd.

Med den kunskapen och de upplevelserna vill jag verka för att räddningstjänsten också i fortsättningen ska kunna bistå med snabba insatser för hjärträddning och för att akut- och hjärtsjukvården i Bollnäs inte ytterligare decimeras.

Leif Jonsson (FP)

Arbrå

kandidat i kommun- och landstingsvalet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons